fbpx
Buitenlands beleid 2021 gericht op politieke steun en middelen

GFC NIEUWS- Voor het jaar 2021 is het buitenlands beleid vooral gericht op het verkrijgen van politieke steun, en middelen om het land financieel-, en economisch weer op spoor te krijgen.

In de afgelopen twee maanden is hard gewerkt om de betrekkingen met de buurlanden Brazilië, Guyana en Frans-Guyana, tot op het hoogste niveau aan te halen. Er zijn in dat verband concrete afspraken gemaakt. Naast de twee bezoeken aan Guyana en Frans-Guyana is in voorbereiding het overleg met de president van Brazilië.

Aan de relaties met Indonesië, China en India zullen, na een grondige evaluatie voor wat betreft de technische samenwerking, bijzondere inhoud worden gegeven. Daarnaast wordt invulling gegeven aan de diverse afspraken die in de afgelopen twee maanden zijn gemaakt met de Verenigde Staten van Amerika en Nederland.

Er komt een apart beleidskader voor de Surinaamse diaspora en het opzetten van een Diaspora Instituut, waartoe een commissie van prominente Surinamers is belast met de voorbereiding.

Met Nederland en Europa wordt gewerkt aan onder andere visumliberalisatie van het personenverkeer tussen Suriname en de Europese Unie (EU), virtuele en fysieke handelsmissies, technische samenwerking op het gebied van de agrarische sector, financiën en economie, justitie en politie, alsook veiligheid.

Met Nederland is afgesproken dat wij weer ambassadeurs zullen uitwisselen. Uiterlijk 25 november is er weer een ambassadeur voor Suriname in Den Haag.

Het traject om de gemaakte afspraken voor technische samenwerking met de Verenigde Staten van Amerika is inmiddels gestart, na het bliksembezoek van de Amerikaanse minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken, twee weken geleden.

President Chandrikapersad Santokhi deelde het parlement dinsdag tijdens de indiening van de begrotingen voor het dienstjaar 2021 mede dat het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking is gestart om de organisatie en structuur voor wat betreft de promotie van het Surinaamse product en de vergroting van afzetmarkten zo spoedig te vertalen in de opzet van een speciale “export promotion agency”. Hiertoe worden de bestaande voorzieningen op het stuk van het wettelijk en institutioneel kader thans geëvalueerd, in samenspraak met het bedrijfsleven.

Ook op het stuk van het vergroten van investeringen in Suriname, wordt in nauw overleg met het bedrijfsleven en deskundigen, gewerkt aan de opzet van een investeringsraamwerk voor het binnenlandse- en buitenlandse bedrijfsleven. Daarmee kunnen ze op een transparante, eenduidige en professionele manier begeleid worden. Hiertoe wordt de bestaande investeringswet geëvalueerd, alsook andere gerelateerde wetgeving.

Het streven is om nog voor de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid de nieuwe structuur en het “Foreign Direct Investment Suriname” instituut worden gelanceerd.

Meer nieuws

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….