fbpx

Buiten wandelen blijkt meer voordelen voor de geestelijke gezondheid te hebben dan binnen lopen

GFC NIEUWSREDACTIE- Een team van onderzoekers aan de Universiteit van Victoria, in samenwerking met een collega van de Universiteit van York, beide in Canada, heeft ontdekt dat een korte wandeling buitenshuis mensen meer voordelen voor de geestelijke gezondheid biedt dan een wandeling van dezelfde lengte binnen.

In hun studie, gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports, vroeg de groep vrijwilligers om binnen of buiten te lopen en testte ze voor en na hun wandeling.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging zowel mentale als fysieke gezondheidsvoordelen kan bieden voor de meeste mensen. Maar zoals de onderzoekers met deze inspanning opmerken, is er weinig onderzoek gedaan om erachter te komen of sporten in sommige omgevingen in vergelijking met andere meer of minder gunstig is.

Om deze kloof aan te pakken, ontwierpen en voerden de onderzoekers een studie uit waarbij 30 studentenvrijwilligers betrokken waren.

Elk van de vrijwilligers maakte twee wandelingen van 15 minuten, binnen of buiten. Elk had ook elektro-encefalografie-onderzoeken voor en na elke wandeling. Tijdens de EEG’s voerden de vrijwilligers een standaard visuele taak uit op een iPad om hersenactiviteit te meten die verband houdt met geheugen en aandacht.

BEKIJK OOK
Je vriend of vriendin oraal verwennen verhoogt risico op keelkanker

Om te beoordelen of wandelen enige invloed had op de mentale prestaties, gebruikten de onderzoekers cijfers op de oddball-taak en veranderingen in amplitude van neurale respons gemeten met behulp van de elektro-encefalografie-examens.

De onderzoekers vonden verbeteringen in de responstijd op de taak na wandelingen, ongeacht waar ze zich voordeden. Maar ze vonden alleen veranderingen in amplitudes, die de neurale respons meten, bij die mensen die naar buiten waren gelopen.

Al deze veranderingen werden vertegenwoordigd door verhogingen, waarvan eerder onderzoek heeft aangetoond dat ze meer aandacht en betere geheugenvaardigheden aangeven.