fbpx

BTW-sessies VSB druk bezocht

GFC NIEUWSREDACTIE- De Vereniging Surinaamse Bedrijfsleven (VSB) organiseerde op 16 januari in samenwerking met Assuria Verzekeringen een algemene sessie over de Wet op Bruto Toegevoegde Waarde (BTW).

Assuria Verzekeringen, vertegenwoordigd door CEO Mario Merhai deed de opening van deze bijeenkomst, door een blik te werpen op hoe Assuria Verzekeringen zichzelf heeft voorbereid op de Wet.

De avond werd verder ingeleid door Ernst & Young, die inging op de inhoud van de wet en werd vervolgens afgesloten met een vragenronde, waar de Belastingdienst, vertegenwoordigd door directeur Belastingen, Ismael Kalaykhan, inging op vooraf ingestuurde vragen en vragen uit de zaal.

Op 19 januari organiseerde de VSB vervolgens een informatiesessie voor medewerkers van financiële afdelingen. De avond werd begeleid door Kimberly Schreuders van Ernst & Young en Stanley Esajas, belastingadviseur van de VSB.

Per 1 januari 2023 moet is de nieuwe BTW-wet ingegaan in Suriname, terwijl de Belastingdienst en de ondernemers slecht zijn voorbereid.

BEKIJK OOK
Brokopondo staat op de agenda van AWJ

Het overgrote deel van het Surinaamse bedrijfsleven heeft zich nog niet geregistreerd voor het nieuwe BTW-systeem en de systemen die de bedrijven zelf moeten implementeren voor de btw-registratie, zijn ook nog niet operationeel.

Daarnaast is het de Surinaamse fiscus niet gelukt naar de bedrijven te gaan en hen te informeren over wat btw is en hoe deze belasting geïnd zal worden. Dit heeft als gevolg dat vele bedrijven weinig weten over de wet. Het is ook niet duidelijk hoe de controle zal plaatsvinden van btw-afdrachten.

Vanuit het parlement is er veel kritiek op de haast waarmee de wet, op last van IMF, wordt ingevoerd terwijl de fiscus en de ondernemers er nog niet klaar voor zijn.