fbpx
Bryan Renten: “Accepteren dat life with Covid-19 een nieuwe realiteit is”

GFC NIEUWS- De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft donderdag een meeting gehad met het Nationaal Covid-19 Management Team.

Het Bestuur heeft in afstemming met de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) concrete voorstellen gedaan om de economie beheerst en gefaseerd te openen.

De VSB realiseert zich dat het een enorm dilemma is om de volksgezondheid te bewaken, en tegelijkertijd ervoor te zorgen dat de maatregelen niet een enorm negatief effect hebben op de economie, zoals impact op de bedrijven en werknemers en zelfstandigen. Het is een delicaat evenwicht die wij in overleg samen moeten vinden.

Er is niet alleen kritiek geuit over de getroffen maatregelen. VSB en ASFA hebben hun bijdragen geleverd aan het helpen vinden van oplossingen door gerichte voorstellen te doen.

Beide bedrijfslevenorganisaties zijn in ieder geval dankbaar voor de gelegenheid geboden. Er is afgesproken dat er structureel overleg zal plaatsvinden en dat de maatregelen die zijn gepresenteerd worden meegenomen in de besluitvorming.

De VSB en ASFA verwachten dat er een wijziging zal komen in het huidig restrictief beleid en dat er versoepeling zal plaatsvinden voor een aantal bedrijven en industrieën. “Wij moeten langzaam maar zeker gaan werken naar een evenwicht waarin we accepteren dat life with Covid-19 een nieuwe realiteit is. Dat betekent dat mensen besmet zullen raken, een klein deel daarvan zal heel ziek worden en een deel daarvan zal het risico lopen om komen te overlijden. Het overgroot deel zal wel beter worden en de ziekte doorlopen met milde of geen klachten. Wij moeten ons daarom extra focussen op de maatregelen waarbij wij voorkomen dat de meest kwetsbaren in onze samenleving besmet raken, en dat niet tegelijkertijd te veel personen bemest worden. Dit is belangrijk om te voorkomen dat ons zorgsysteem wordt overbelast”, aldus VSB-voorzitter Bryan Renten.

Er is nu steeds meer informatie beschikbaar over het gedrag van het virus en welke maatregelen belangrijk zijn in de strijd tegen de verspreiding ervan. Hierbij vooral denkend aan het handhaven van handhygiëne, social distancing en het dragen van mondkapjes in vooral slecht geventileerde ruimtes.

Kwetsbare groepen zoals ouderen en personen met onderliggende kwalen moeten extra waakzaam zijn. Daarnaast moeten bedrijven de Covid-19-protocollen implementeren en strikt naleven. “We mogen daarin niet verslappen. Tenslotte moeten wij het aantal testen opvoeren, de contacten van de personen die besmet zijn sneller opsporen en onze quarantaine beleid strikt handhaven.”

Het gesprek was heel constructief en transparant. VSB en ASFA kijken uit naar follow-up gesprekken hierover.

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…