fbpx

Bryan Renten: “Accepteren dat life with Covid-19 een nieuwe realiteit is”

GFC NIEUWS- De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft donderdag een meeting gehad met het Nationaal Covid-19 Management Team.
Het Bestuur heeft in afstemming met de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) concrete voorstellen gedaan om de economie beheerst en gefaseerd te openen.
De VSB realiseert zich dat het een enorm dilemma is om de volksgezondheid te bewaken, en tegelijkertijd ervoor te zorgen dat de maatregelen niet een enorm negatief effect hebben op de economie, zoals impact op de bedrijven en werknemers en zelfstandigen. Het is een delicaat evenwicht die wij in overleg samen moeten vinden.
Er is niet alleen kritiek geuit over de getroffen maatregelen. VSB en ASFA hebben hun bijdragen geleverd aan het helpen vinden van oplossingen door gerichte voorstellen te doen.
Beide bedrijfslevenorganisaties zijn in ieder geval dankbaar voor de gelegenheid geboden. Er is afgesproken dat er structureel overleg zal plaatsvinden en dat de maatregelen die zijn gepresenteerd worden meegenomen in de besluitvorming.
De VSB en ASFA verwachten dat er een wijziging zal komen in het huidig restrictief beleid en dat er versoepeling zal plaatsvinden voor een aantal bedrijven en industrieën. “Wij moeten langzaam maar zeker gaan werken naar een evenwicht waarin we accepteren dat life with Covid-19 een nieuwe realiteit is. Dat betekent dat mensen besmet zullen raken, een klein deel daarvan zal heel ziek worden en een deel daarvan zal het risico lopen om komen te overlijden. Het overgroot deel zal wel beter worden en de ziekte doorlopen met milde of geen klachten. Wij moeten ons daarom extra focussen op de maatregelen waarbij wij voorkomen dat de meest kwetsbaren in onze samenleving besmet raken, en dat niet tegelijkertijd te veel personen bemest worden. Dit is belangrijk om te voorkomen dat ons zorgsysteem wordt overbelast”, aldus VSB-voorzitter Bryan Renten.
Er is nu steeds meer informatie beschikbaar over het gedrag van het virus en welke maatregelen belangrijk zijn in de strijd tegen de verspreiding ervan. Hierbij vooral denkend aan het handhaven van handhygiëne, social distancing en het dragen van mondkapjes in vooral slecht geventileerde ruimtes.
Kwetsbare groepen zoals ouderen en personen met onderliggende kwalen moeten extra waakzaam zijn. Daarnaast moeten bedrijven de Covid-19-protocollen implementeren en strikt naleven. “We mogen daarin niet verslappen. Tenslotte moeten wij het aantal testen opvoeren, de contacten van de personen die besmet zijn sneller opsporen en onze quarantaine beleid strikt handhaven.”
Het gesprek was heel constructief en transparant. VSB en ASFA kijken uit naar follow-up gesprekken hierover.

BEKIJK OOK
Suriname en overige Zuid-Amerikaanse landen gaan transnationale georganiseerde misdaad gezamenlijk aanpakken