fbpx
Brunswijk: “Verkiezing vergevorderd stadium emancipatie marrons”

GFC NIEUWS- Ronnie Brunswijk is met zijn verkiezing tot voorzitter van de Nationale Assemblee de eerste marron die leiding geeft aan het hoogste college van staat.

In zijn eerste toespraak tot het parlement stelde de voorzitter dat zijn verkiezing wijst in de richting van een vergevorderd stadium in het proces van emancipatie van de marrongemeenschap en daarmee die van de hele Surinaamse natie.

Brunswijk en Dew Sharman werden bij enkele kandidaatstelling gekozen tot respectievelijk voorzitter en ondervoorzitter van het parlement.

“Zou het werkelijk kunnen zijn dat Gods wegen ondoorgrondelijk zijn? Wat toen niet kon worden vermoed, blijkt nu waarheid te zijn. Wat toen en tot voor kort onmogelijk leek, blijkt nu mogelijk te zijn. Wat toen en tot voor kort voor de verworvenen van onze samenleving kennelijk uitgesloten leek, blijkt nu blijkbaar,” aldus de nieuwe DNA-voorzitter. Hij vroeg zich af of dit niet wijst in de richting van een vergevorderd stadium in het proces van emancipatie.

Voorzitter Brunswijk memoreerde in zijn toespraak zijn moeder en diens voorouders, die zich hadden gevestigd te Bende Konde en later het dorp Godo-olo aan de Tapanahonyrivier. Zij waren nazaten van de Kasitii-nenge afkomstig van de Pansa-lo. Hij bleef ook stilstaan bij de overlevingstocht die de stam heeft afgelegd door Boven-Suriname en de strijders die zij heeft voortgebracht tegen de koloniale onderdrukking.

Volgens de nieuwe parlementsvoorzitter hebben geen van de nazaten kunnen bevroeden “dat eens in Suriname het hoogste college van staat geleid zou worden door een marron van Kasitii- en Misidjan- afkomst.” Eveneens hebben voormannen en leiders van negers achter plantage Auka kunnen bevroeden dat een nakomeling van hen de voorzittershamer van DNA zou bedienen.

Toen zijn moeder als Kasitii-vrouw en nakomeling van Tata Henri Koffie Tjapanda op 7 maart 1961 in het dorp Moengotapu het leven schonk aan een nieuwe generatie Kasitiii-nenge, heeft zij aldus Brunswijk ook niet kunnen vermoeden dat zij de moeder zou zijn van “de eerste Kasitii-nengee die in het multi-etnische, multi-religieuze en multi-culturele Suriname tot het hoogste ambt van voorzitter van hoogste college van staat zou worden geroepen.”

Brunswijk memoreerde ook zijn klassejuf Rita en pater Heykens van de RK-school te Abadoekondre. Zij hadden in 1975 de zware opgave om een groep bijzonder leergierige maar moeilijke pubers van de vierde klas te begeleiden naar hun weg van volwassenheid. “Juf Rita had niet kunnen vermoeden dat een van haar “moeilijke” pupillen gekozen zou worden tot DNA-voorzitter.”

Meer nieuws

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.