fbpx
Brunswijk : Verdeel – en heerspolitiek onder de Inheemsen moet ophouden

GFC NIEUWS- “Er moet geen verdeel- en heerspolitiek worden gevoerd onder de Inheemsen”. Dit gaf vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk in scherpe bewoordingen aan tijdens een werkbezoek van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden Suriname (VIDS) maandag.

Brunswijk is er voorstander van dat alle beleidszaken van de Inheemsen via de VIDS verlopen. Tijdens deze meeting is gesproken over de actuele issues van de Inheemsen en is de vp de mening toegedaan dat de Inheemsen in eenheid moeten optrekken.

Enkele van de punten die tijdens de meeting zijn besproken, zijn de aanpak van Covid-19 in de dorpen en de noodzaak van voedselhulp in verband met de pandemie.

De vertegenwoordigers van de VIDS brachten ook de behoefte aan heropening van de lijndienst tussen Apoera, Kawemhaken en Donderskamp onder de aandacht van de vp. Ook het feit dat de school te Galibi en Wayambo nog niet gestart zijn, werd aangehaald. De vp beloofde er werk van te zullen maken dat er een oplossing komt.

Brunswijk ziet ook graag dat de VIDS vanuit haar expertise een ontwikkelingsplan schrijft voor de Inheemse dorpen. Dit plan zou opgenomen kunnen worden in het Meerjaren Ontwikkelingsplan (MOP).

VIDS gaf aan op 12 november te zullen starten met een bewustwordingscampagne over Collectieve Rechten van Inheemse en Tribale Volken. Voorafgaand aan de launch zal de organisatie presentaties houden voor de Raad van Ministers en de Nationale Assemblee over het onderwerp.

De Inheemse dorpshoofden zullen op verzoek van de vp ook in alle regio´s ontmoetingen organiseren om te praten over verzoening tussen strijders tijdens de binnenlandse oorlog, waarbij Inheemse en Marrongroepen tegenover elkaar hebben gestaan. Het plan hiervoor zal spoedig aan de vp worden voorgelegd.

Meer nieuws

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…