fbpx

Brunswijk onthult dubieuze uitgiften mijnbouwrechten

GFC NIEUWS- Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft in De Nationale Assemblee (DNA) onthuld dat tijdens de vorige regering mijnbouwrechten op zeer dubieuze wijze zijn uitgegeven.
Brunswijk haalde enkele voorbeelden aan waaruit zou blijken, dat tijdens de vorige regering mijnbouwrechten zijn uitgeven kort voor de overdracht aan de nieuwe regering. Bovendien wordt er een mijnbouwrecht verleend terwijl de aanvraag pas dagen of weken daarna wordt gedaan.
De bewindsman zei de stukken aan het parlement te zullen overhandigen. Meer dan 30 mijnbouwrechten hebben dezelfde status. Ook op dagen dat de overheidskantoren dicht waren zijn er zaken ingediend. Kunt u zich dat voorstellen?, aldus de vp.
Aan minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen is de opdracht gegeven, deze rechten in te trekken en een grondig onderzoek in te stellen naar de situatie. Indien mocht blijken dat de aanvragers aan de voorwaarden voldoen, mogen ze een nieuwe beschikking tegemoet zien.
Ook ten aanzien van de skalians is er het een en ander te zeggen. Er zijn op de Boven Saramaccarivier, het Stuwmeergebied en langs de oostgrens, drijvende goudmachines actief waarvan er jarenlang een gedoogd beleid is gevoerd voor vooral de skalians aan de oostgrens. Ten aanzien van de overige twee locaties is de overheid ertoe overgegaan afspraken te maken en deze vast te leggen.
Door de toenmalige minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regillio Dodson zou enkele dagen voor zijn vertrek overeenkomsten zijn getekend met skalianhouders. Ook deze zaken worden aan een andere beschouwingen onderworpen. Het gedoogbeleid zal niet worden voortgezet voor de skalians actief aan de Marowijne en Lawarivier-, zei de vicepresident.
NH-minister Abiamofo kijkt naar de juridische kant van de zaak. Er is door de vorige regering aan skalianhouders toestemming verleend om tot 31 december 2021 activiteiten elders te ontplooien. Met deze groep zal ook gesproken worden om eerder de activiteiten te beëindigen. Er zal geen verlenging van de toestemming na 31 december 2021 worden gegeven, aldus Brunswijk.

BEKIJK OOK
Het ziet er helemaal niet goed uit voor de zorg