“Brunings ‘the right man on the right place’ voor Surinames olie-offensief”

GranMorgu-FPSO-Staatsolie-and-Total-team-1392x927

De voordracht van Patrick Brunings door de Nationale Partij Suriname (NPS) als eerste minister van het nieuwe Departement van Olie, Gas en Milieu, is in brede lagen van de samenleving positief ontvangen.

In een periode waarin Suriname belangrijke strategische keuzes moet maken in de ontwikkeling van haar olie- en gassector, zien velen in Brunings een ervaren professional met visie en integriteit – iemand die weet waar het over gaat.

Een sector vol belofte, maar ook risico’s

Suriname bevindt zich op een keerpunt. Met het gigantische Gran Morgu-project in Block 58 – goed voor naar schatting 750 miljoen vaten winbare olie – staan er ongekende economische kansen voor de deur.

Vanaf 2028 kan het land tot 220.000 vaten per dag produceren, waarmee het zich in één klap positioneert als een regionale olieproducent.

Tegelijkertijd zijn de uitdagingen niet gering:

Beheersing van milieueffecten en naleving van internationale duurzaamheidsnormen;

Zorg voor transparantie en het voorkomen van corruptie en wanbeheer in de oliesector;

Garanderen van maximale nationale baten uit internationale joint ventures;

Voorbereiding van lokale bedrijven en arbeidskrachten op deelname in deze veeleisende sector.

In dat licht is de voordracht van een deskundige als Patrick Brunings volgens velen van strategisch belang.

Ervaring die telt

Brunings, afgestudeerd in Petroleum Engineering aan de TU Delft, is al sinds 1995 actief bij Staatsolie. Hij leidde daar diverse afdelingen binnen exploratie en productie, en stond aan de basis van technologische vernieuwing, organisatieontwikkeling en optimalisatie van productielijnen. Hij werkte zowel aan onshore-projecten als aan Suriname’s eerste offshore-trajecten.

Volgens oud-collega’s: “Deze man heeft een cv om u tegen te zeggen. Hij kent het hele proces: van exploratie tot verkoop. Hij is de juiste man op de juiste plek.”

Verwachtingen vanuit de samenleving

De samenleving is zich bewust van de complexiteit en risico’s die het exploiteren van natuurlijke hulpbronnen met zich meebrengt. Juist daarom wordt de benoeming van Brunings verwelkomd:

“Goede keuze! Een deskundige met hart voor het land én oog voor rendement.”

“Hij is geen politicus, maar een vakman. Dat is wat we nodig hebben.”

“Laat hem werken. De toekomst van ons land hangt mede af van hoe wij deze sector vormgeven.”

Een burger merkte op: “We gaan hem waarschijnlijk minder op de badmintonbaan zien, maar dat nemen we er graag bij. Dit is het moment voor Suriname om het goed te doen.”

Met de oprichting van een apart ministerie voor Olie, Gas en Milieu toont de nieuwe regering aan dat zij deze sector serieus en gestructureerd wil aanpakken. Burgers hopen dat onder leiding van Brunings:

de opbrengsten ten goede komen aan brede ontwikkeling (onderwijs, zorg, infrastructuur),

het beleid zich richt op duurzaamheid en generatieoverschrijdende waardecreatie, en

het departement zal functioneren met professionaliteit en onafhankelijkheid.

De weg naar een olieproducerende economie is vol kansen, maar vereist deskundige, transparante en toekomstgerichte besluitvorming. Brunings lijkt volgens velen precies de juiste persoon om dat pad mee uit te zetten.