Bruin water uit de kraan en loodvergiftiging: nog drie!

De leerprestaties van schoolkinderen in de Amerikaanse stad Flint (Michigan) zijn enorm achteruitgegaan als gevolg van lood in hun drinkwater.

Flint stapte in april 2014 over op een andere waterleverancier. Het water kwam voortaan uit de Flint, de rivier die langs de stad stroomt.

Het water in de Flint is ernstig vervuild. Zo ernstig, dat het de waterleidingbuizen binnen de kortste keren had gecorrodeerd. Hierdoor kwam lood vrij, dat in het drinkwater terechtkwam.

Het stadsbestuur ontkende eerst dat het bruine water uit de kranen voor problemen zou kunnen zorgen en bezwoer dat er niets aan de hand was.

Daarnaast werden ook levensgevaarlijke hoeveelheden bacteriën in het drinkwater aangetroffen: 12 mensen stierven aan de veteranenziekte.

Loodvergiftiging

Het aantal foetale sterfgevallen steeg met 58 procent, vrouwen werden veel minder vaak zwanger.

Het resultaat: slechts 10 van elke 100 kinderen doet het enigszins redelijk op school. De rest ging met sprongen achteruit.

De oorzaak: loodvergiftiging. Lood is een neurotoxine en vergiftiging met lood kan van invloed zijn op de intelligentie en het concentratievermogen. Het kan ook de groei belemmeren en gedragsproblemen veroorzaken.

Het stadsbestuur houdt er de moed in: nog maar drie jaar, dan moet het probleem opgelost zijn. Nog drie, en daar moet de vergiftigde bevolking van Flint het maar mee doen. 

Overige berichten