Brother Act bevalt kerk niet: spittende priester moet mic droppen

Hij bracht als een soort Deloris Van Cartier, de voormalige nachtclubzangeres in de film Sister Act, de jeugd terug naar de kerk met swingende muziek.

Maar waar het verhaal voor Whoopi Goldberg a.k.a. Zuster Deloris een happy ending had en de dwarsliggende bisschop O’Hara het veld moest ruimen, liggen de kaarten voor Vader Masaa helemaal anders.

Masaa of Sweet Paul voor de gelovigen, bij zijn bazen is hij bekend als pater Paul Ogalo van de St. Monica katholieke kerk in Rapogi, Migori County, ten zuidwesten van de Keniaanse hoofdstad Nairobi, werd op 3 juni door het bisdom Homa Bay geschorst wegens vermeend wangedrag.

Hij mag een jaar niet preken en moet tijdens zijn schorsing maar eens goed nadenken over zijn manier van prediken, omdat hij de jeugd op ongepaste wijze tot God bracht.

 

Urban

Traditionele kerken verliezen aanhang aan de moderne kerk, waar jongeren worden aangetrokken door levendige diensten met zang en dans.

Dat is precies waar Ogalo volgens het bisdom de fout in ging. ’s Morgens bediende hij de mis gedrapeerd in het gebruikelijke gewaad.

Maar daarna gooide hij die af en kleedde hij zich meer urban, en spitte zijn preek in hip-hop stijl, tot groot genoegen van de kerkgangers, jong én oud.

Zeg ‘nee’ tegen drugs

Het resultaat bleef niet uit. Zijn kerk was altijd vol met, niet onbelangrijk, veel jongeren die kwamen luisteren naar de rappende priester en zijn boodschap om drugs te laten staan, over het milieu en sociale rechtvaardigheid.

Dat beviel de kerk niet. “Het is waar dat de kerk disciplinaire maatregelen tegen hem heeft genomen, hij is geschorst omdat het gebruik van rapmuziek tijdens de prediking niet is toegestaan”, zei bisschop Philip Anyolo zondag.

De opgelegde mic drop is niet permanent: zodra pater Ogalo belooft weer saai te worden, krijgt hij opnieuw toegang tot de kansel.