Britse student, 20, blind na zware golfslag in gezicht

GFC NIEUWS- Een Britse student is nu huisgebonden en blind nadat ze geraakt werd door een zware golf in het gezicht tijdens een vakantie in Malta.

Miyako Aiko-Murray, uit Londen, ging zwemmen terwijl ze haar contactlenzen nog droeg.

De 20-jarige zegt dat een grote golf sloeg en kreeg ze water in haar rechteroog. Het begon later enorm te irriteren en werd rood.

Op een huwelijk eenmaal thuis ontdekte ze dat haar ogen constant traanden en was ze gevoelig voor licht en had ook last van migraine.

De ex-accountancy student zegt: “Binnen drie dagen nadat ik startte met mijn nieuwe baan kreeg ik een helse pijn, alsof er een stuk metaal zat in mijn oog.”

Na enkele bezoeken aan de dokter kreeg ze te horen dat ze acanthamoeba keratitis had, een ernstige infectie van het hoornvlies, het bovenste, doorzichtige laagje van het oog.

De infectie wordt veroorzaakt door het eencellige micro-organisme acanthamoebe. Deze parasiet komt voor in besmet water. Dat kan in meren, zeeën en rivieren zijn, maar ook in leidingwater, zwembaden en grondwater.

Acanthamoeba keratitis is een zeer zeldzame infectie, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Wanneer acanthamoeba keratitis niet tijdig en goed wordt behandeld, kan het leiden tot blindheid.

Iedereen met een kleine beschadiging aan het hoornvlies kan acanthamoeba keratitis krijgen, maar dragers van zachte contactlenzen lopen het grootste risico. De parasiet acanthamoebe kan zich dan onder de contactlens nestelen.

Meestal treedt de infectie op in één oog. Als beide ogen geïnfecteerd zijn, is de infectie meestal wel op hetzelfde moment ontstaan. Acanthamoeba keratitis is niet besmettelijk.

Miyako moest twee weken verlof opnemen en elk uur haar oog druppelen.

Ze verloor uiteindelijk haar baan en werd haar oog afgelopen maart voor een tweede keer geïnfecteerd, die littekens op het hoornvlies heeft veroorzaakt.

Hoogstwaarschijnlijk zal Miyako nooit meer kunnen zien.

Ze heeft hoornvlies transplantaties nodig, maar zal eerst een jaar lang pijnlijke behandelingen moeten ondergaan, totdat ze een oogdonor krijgt.

Haar vriendin Pearl Murray is een fundraisingspagina gestart om haar te helpen de medische kosten te dekken.