Britse soldaten moesten in Midden-Oosten ongewapende burgers doden: ‘Iedereen die een telefoon vasthield’

Redactie GFC Nieuws — Britse soldaten kregen in Irak en Afghanistan opdracht om op ongewapende burgers, onder wie kinderen, te schieten. Vervolgens werden wapens naast de dode lichamen geplaatst om het te doen lijken alsof zij uit zelfverdediging waren gedood.

Soldaten die in 2007 dienden in de Irakese stad Basra vertelden aan Middle East Eye (MEE) dat zij opdracht hadden te schieten op iedereen die “een telefoon of een schop vasthield, of zich op welke manier dan ook verdacht gedroeg.”

Zij kregen te horen dat ongewapende burgers mogelijk handelden als verkenners voor militanten, of bermbommen plaatsten.

Een voormalige marinier zei dat een van zijn mannen een Afghaanse jongen van bijna 8 had doodgeschoten.

Een andere Britse ex-militair vertelde hoe het doodschieten van twee tienerjongens in de doofpot was gestopt. Er waren wapens uit het Sovjet-tijdperk, die op zijn basis bewaard werden, naast de jongens gelegd. Zodoende moest de indruk worden gewekt dat de tieners gewapende Talibanstrijders waren.

Hetzelfde type wapens werd ook op andere bases bewaard. De soldaat zegt dat hij er zeker van is dat de wapens voor dat doel werden opgeslagen, omdat zij heel eenvoudig opgestuurd hadden kunnen worden naar het hoofdkwartier.

Een ex-soldaat zegt dat hij getuige was hoe een groot aantal burgers in Basra werden afgeslacht, die volgens hem nergens schuldig aan waren: “Het was een moordpartij”, zegt hij.

Foto: أخٌ في الله … 

Overige berichten