Britse minister loog waarschijnlijk over Russische aanslag op dubbelspion

Londen zal excuses moeten aanbieden voor de ongegronde beschuldigingen dat Moskou betrokken was bij de vergiftiging van dubbelspion Sergei Skripal, eist het Kremlin. Dinsdag werd onthuld dat de Britse minister van Buitenlandse Zaken mogelijk heeft gelogen over de Russische betrokkenheid.

Minister Boris Johnson had binnen enkele uren na het incident gezegd dat wetenschappers van het Porton Down laboratorium “heel zeker” waren dat het zenuwgas, dat was gebruikt om Skripal en zijn dochter te vergiftigen, van Russische oorsprong was.

“Let me be clear with you … When I look at the evidence, I mean the people from Porton Down, the laboratory,…”

“So they have the samples?”

“They do. And they were absolutely categorical and I asked the guy myself, I said, “Are you sure?” And he said there’s no doubt”.

[Boris Johnson in gesprek met Deutsche Welle

Dinsdag werd bekend dat het lab niet alleen de oorsprong van het gif niet kon bepalen, maar ook nooit tegen Johnson had beweerd dat het gas van Russische oorsprong was.

Naar aanleiding van de vermeende Russische aanslag werden Russische diplomaten door verschillende landen uitgewezen. Rusland reageerde met de uitzetting van diplomaten van deze staten.

Dmitry Peskov, woordvoerder van het Kremlin, zei dat “de Britse minister van Buitenlandse Zaken [Boris Johnson], die Poetin beschuldigde, en de Britse premier [Theresa May], op de een of andere manier hun Europese collega’s in de ogen zullen moeten kijken na wat zij hen op de mouw hebben gespeld”.

De Russische president Vladimir Poetin wil een spoedbijeenkomst van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), om de Skripal-zaak tot rust te brengen.

Overige berichten