fbpx

Britse Jihadi die VS-journalist onthoofde in 2002 vrij na vernietiging doodvonnis

GFC NIEUWS- Een Pakistaanse rechtbank heeft de vrijlating bevolen van Omar Saeed Sheikh, de man die in 2002 werd veroordeeld tot de doodstraf wegens de ontvoering van en de moord op de Amerikaanse journalist Daniel Pearl.
Sheikh was begin dit jaar onverwacht van de moord vrijgesproken en zijn straf werd met terugwerkende kracht omgezet in zeven jaar cel, tot woede van de Amerikaanse regering, schrijft The Sun.
Tegen de vrijspraak werd meteen hoger beroep aangetekend door zowel de familie van Pearl als de Pakistaanse regering. Nu is dus besloten dat Sheikh vrij moet komen.
Pearl was in 2002 bezig met een onderzoek naar banden tussen Pakistaanse extremisten en Richard Reid, de man die bekend werd als de Shoe Bomber. In 2001 had hij geprobeerd een Amerikaans passagiersvliegtuig op te blazen met explosieven die waren verstopt in zijn schoenen.
In het proces tegen Sheikh en drie medeplichtigen bleek uit e-mails dat hij Pearl in de val had gelokt door eerst zijn vertrouwen te winnen. Zo vertelden ze elkaar dat ze beiden binnenkort voor het eerst vader zouden worden. Sheikh beloofde Pearl dat hij hem voor zijn journalistieke speurwerk in contact zou brengen met een islamitische geestelijke die banden had met radicalen.
Op 23 januari 2002 werd Pearl in de havenstad Karachi ontvoerd en negen dagen later werd hij onthoofd. Zijn in stukken gesneden lijk werd enkele maanden later teruggevonden. Zijn ontvoerders legden de moord vast op video en maakten die openbaar.
De Pakistaanse rechtbank oordeelde in 2002 dat Sheikh het brein was achter de ontvoering en onthoofding van Pearl.
De overige drie daders komen ook vrij.

BEKIJK OOK
Zaterdag 9 juli nationale vrije dag vanwege viering Ied-Ul-Adha-feest