fbpx

Britse ex-premier: VS loog over massavernietigingswapens

Amerika heeft Groot-Brittannië onder valse voorwendselen meegelokt in de oorlog tegen Irak. Een rapport van vóór de invasie van 2003 dat aantoonde dat Irak niet beschikte over massavernietigingswapens werd niet gedeeld met de Britten, zegt voormalig premier Gordon Brown.

De toenmalig Kanselier onder Tony Blair zegt dat hij denkt dat de VS de informatie opzettelijk achterhield. Hij heeft het gevoel dat de Britten zijn misleid om de oorlog goed te praten.

In de aanloop naar de oorlog was hij door de inlichtingendiensten gebriefd over de massavernietigingswapens. “Ik herinner mij dat ik toen dacht dat het was alsof zij mij de naam van de straat en het huisnummer konden noemen waar de wapens lagen”, schrijft hij in zijn memoires.

In 2002 presenteerde toenmalig defensieminister Donald Rumsfeld een geheim rapport aan president George W. Bush, waarin stond dat er geen bewijzen waren voor de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak.

OOK INTERESSANT
Drie vissersvaartuigen en vangst in beslag genomen door Kustwacht

In het rapport gaven de Joint Chiefs of Staff, het militaire adviesorgaan van de Amerikaanse federale overheid, toe dat “onze kennis over het Iraakse (nucleaire) wapenprogramma grotendeels – misschien voor 90% – op analyse van onnauwkeurige inlichtingen” was gebaseerd.

Het rapport werd niet gedeeld met de hoogste leiding van het land, waaronder minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell of toppers van de CIA, en kwam pas vorig jaar weer boven water.