Brit in Saoedische cel omdat hij klaagde over oplichting

Een Britse onroerend goed-verkoper is in Saoedi-Arabië gearresteerd voor cybercriminaliteit: hij had een autohandelaar via WhatsApp laten weten dat hij zich opgelicht voelde.

Dat heet in Dubai internetpesterij en levert naar de strenge Saoedische maatstaven een strafbaar feit op.

Yaseen Killick had voor 6000 pond een tweedehandse Volkswagen Golf gekocht. Al na enkele uren gaf het ding de geest.

Killick ontdekte dat de auto eigenlijk al helemaal afgeschreven was, en stuurde daarom een boze app naar de verkoper.

“Hoe kun je ’s nachts slapen terwijl je weet dat jij mensen oplicht?” schreef hij. Hij dreigde de autohandelaar voor het gerecht te slepen en zei dat het verkopen van zo’n auto “moreel verkeerd” was.

De handelaar klaagde Killick aan voor bedreiging. Dat leidde tot de arrestatie van de Brit.

Hij kreeg een boete van 1000 pond en moest de kerstdagen in een Saoedische cel doorbrengen. Vanuit de cel werd hij het land uitgewezen.

De afgelopen maanden hebben meer Britten te maken gehad met de Saoedische wet. In september werd iemand opgesloten omdat hij in het verkeer zijn middelvinger had getoond aan een andere autobestuurder.

In oktober belandde een man in de cel omdat hij per ongeluk een andere man had aangeraakt, en in november was het de beurt aan een vrouw die getuige was geweest van een gevecht in een bar.

De misdrijven hoeven niet in het land te zijn gepleegd om gevangenisstraf op te leveren: een man werd vastgezet omdat hij marihuana had gerookt – vóór hij naar Dubai afreisde.

Overige berichten