fbpx

Brit eerste persoon die de wereld rondvloog in gyrocopter

GFC NIEUWS- Avonturier James Ketchell is de eerste persoon die in zijn eentje de wereld rondvloog in een open-cockpit gyrocopter – ondanks hij bijna geraakt werd door de bliksem.

Een gyrocopter is een vliegtuig dat een motorloze rotor heeft. Op het eerste gezicht lijkt een gyrocopter of autogiro op een helikopter.

Bij een helikopter wordt echter de rotor door een motor aangedreven, zodat een helikopter de mogelijkheid heeft verticaal te stijgen en te dalen, doordat lucht actief verplaatst wordt.

In een autogiro wordt de rotor uitsluitend in beweging gebracht door de langsstromende lucht. Deze creëert daardoor de hefkracht (lift). De voorwaartse beweging wordt ontleend aan een propeller of straalmotor.

Ketchell, 37, uit Basingstoke (Engeland), vertrok op 31 maart vanaf de ‘Popham Airfield’ in Hampshire in het klein James Bondachtig vliegtuig.

BEKIJK OOK
Onderwijs als voorwaarde voor kwalitatieve jeugdparticipatie

Hij completeerde 24.000 zeemijl en landde op zondag 22 september na een reis van 175 dagen. Honderden sympathisanten waren aanwezig.

Zijn reis bracht hem door Europa, Rusland, Canada, de VS en de Atlantische Oceaen en vervolgens Groenland en IJsland.

Zijn laatste stop was de Faeröer, een eilandengroep, gelegen in de noordelijke Atlantische Oceaan in de driehoek Schotland-Noorwegen-IJsland.

In Canada kon het echter verkeerd uitpakken toen hij bijna geraakt werd door de bliksem.

Om jongeren te helpen motiveren, sprak Ketchell op een school in elk land waar hij stopte.

Met zijn missies vergaart hij fondsen voor twee sociale instellingen.