fbpx

BRICS-landen beginnen eigen betaalsysteem vanwege internationaal geruzie

Redactie GFC Nieuws — Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika ontwikkelen een gezamenlijk nieuw betalingssysteem dat BRICS Pay gaat heten, meldt de Russische krant Izvestia.

De BRICS-landen willen een eigen betaalsysteem om niet meer afhankelijk te zijn van transnationale betalingsorganisaties. Ook landen die niet horen tot de BRICS zullen het platform kunnen gebruiken.

In april begint een pilot project in Zuid-Afrika.

Volgens deskundigen zal het gemeenschappelijke betalingssysteem de ontwikkeling van de handel vergemakkelijken. Het zal ook de afhankelijkheid van de BRICS-leden van transnationale betalingsorganisaties verminderen. Dat is voor hen buitengewoon belangrijk, “gezien de huidige verslechtering van internationale betrekkingen,” schrijft Bank.am

BEKIJK OOK
Ramdin en Cubaanse minister van Volksgezondheid strijken plooien glad tijdens werkbezoek Cuba

De pilot zal waarschijnlijk uitmonden in een online portemonnee die de betalingssystemen van alle BRICS-leden combineert.

De gezamenlijke portemonnee zal op dezelfde manier werken als bestaande betalingsservices zoals Apple Pay of Samsung Pay. Een cloudplatform dat speciaal voor dit project is gemaakt, verbindt de nationale betalingssystemen van de BRICS-landen.