fbpx
Bredere samenwerking Suriname en Indonesië op onderwijsgebied

GFC NIEUWS- De minister van Onderwijs Wetenschap en Cultuur, Lilian Ferrier, heeft op 20 augustus een 11-man sterke parlementaire delegatie uit Indonesië ontvangen.

De delegatie onder leiding van de vicevoorzitter van het parlement, Utut Adianto, bracht een beleefdheidsbezoek aan de minister van Onderwijs, met als doel de samenwerking tussen Suriname en Indonesië te verbreden en de vriendschapsbanden nog meer te gaan versterken.

Utut Adianto vindt de uitwisseling van ideeën in de toekomst heel belangrijk. Op educatief vlak wil Indonesië onder leiding van President Joko Widodo nog meer gaan exploiteren met name op het gebied van Human Resource. B

innen de Caricom wordt door middel van de Human Resource Strategie de mogelijkheid gecreёerd voor jongeren om het beroepsonderwijs te kunnen volgen en uiteindelijk te komen op master niveau.

Dit is nieuw voor Suriname en biedt de mogelijkheid voor meer technisch onderwijs, meer beroepsonderwijs en academisch onderwijs.

De vicevoorzitter spreekt de hoop uit dat Indonesië kan leren uit de kennis binnen het Surinaams onderwijs en dat er in de toekomst uitwisseling kan plaatsvinden van zowel studenten als docenten.

Het streven is om de Indonesische taal in 2045 te maken tot een internationale taal. Ook wil Indonesiё wetgeving voor de Javaanse taal.

Minister Ferrier heeft veel bewondering voor het succes van het Indonesisch ministerie van Onderwijs en is erg onder de indruk van het doel voor deze verdere uitwisseling met Indonesië.

De bewindsvrouwe die van huis uit psycholoog is, zegt dat elke investering in de mens zal leiden tot een betere productie, ook op economisch gebied. Ten aanzien van de uitwisseling van studenten en docenten ziet Indonesiё graag dat dit wordt opgevoerd.

Indonesië verstrekt reeds studiebeurzen aan Surinaamse studenten om in Indonesië te gaan studeren.

Ferrier deelde de delegatie mee dat het ministerie bezig is met drie grote veranderingen binnen onderwijs.

Op de eerste plaats gaat het om de wetgeving dat verouderd is, daarnaast vernieuwing binnen het onderwijsstructuur, omdat er veel meer ruimte moet zijn voor de technologische en de beroepensector.

Verder is de minister bezig met vernieuwing van curricula, met daarbij speciale aandacht voor cultuur.

Cultuur is nu een marketingproduct geworden en als land hebben wij veel te bieden, zegt Ferrier. Van Suriname uit wordt de Indonesische cultuur van Java gepresenteerd in Caricom verband.

De Javanen zijn in de delegatie en treden altijd op. Dit is voor Indonesië ook de ingang binnen de Caricom markt, aldus Ferrier.

De bewindsvrouwe bracht naar voren graag een pilot Pencak Silat op enkele scholen te introduceren. De delegatie is bereid om leraren voor Pencak Silat af te vaardigen.

Surinaamse presidenten die Indonesiё bezochten zijn: Ronald Venetiaan, Jules Wijdenbosch en in 2015 President Desiree Bouterse. In 1995 bracht de toenmalige president Haji Muhammad Soeharto ook een bezoek aan Suriname.

Meer nieuws

Man ernstig gewond na aanval luipaard

GFC NIEUWS-  Een man liep ernstige verwondingen op na een felle aanval van een luipaard. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

129 Covid-testen, 4 positief

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 4 personen positief getest op Covid-19: in Paramaribo 1 en Wanica 3. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met…

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…