Brazilië pakt Amerikaanse biopiraten voor misbruik açaí

Braziliaanse aanklagers doen onderzoek naar een Amerikaans bedrijf dat wordt verdacht van “biopiraterij”. Het bedrijf zou genetische componenten van de tropische bes açaí illegaal hebben gebruikt in zijn voedingssupplementen.

Biopiraterij is het onwettig toe-eigenen of commercieel gebruiken van biologisch materiaal, zoals geneeskrachtige plantenextracten, dat inheems is in een bepaald land zonder een eerlijke financiële compensatie te bieden aan zijn bevolking of overheid.

In dit geval zou het genetisch materiaal van de açaí zonder toestemming zijn gebruikt door het bedrijf Sambazon Inc., zegt het federale parket van de staat Amapá, een belangrijke producent van açaí.

Açaí steeds populairder

Sambazon maakt vruchtensappen, verpakt fruit, bevroren desserts en snacks, poeders en energiedranken op basis van açaí geïmporteerd uit Brazilië, aldus de website van het bedrijf. De onderneming verkoopt zijn producten in supermarkten in de Verenigde Staten.

Het bedrijf zegt dat het zijn producten maakt door gewoon bepaalde ingrediënten toe te voegen aan açaípulp.

Het milieuagentschap Ibama legde Sambazon afgelopen jaar een boete op van 75.000 reais (USD 20.000) omdat ze geen toestemming hadden om genetisch materiaal van açaí te gebruiken voor technologische ontwikkeling.

Açaísmoothies zijn tegenwoordig populairder dan proteïneshakes en tarwegras bij atleten en bodybuilders.

Foto: Eat Wild Greens