fbpx

Brazilië ondersteunt in aanpak cybercriminaliteit

Suriname krijgt in een technische meeting inzicht van Brazilië in de aanpak van digitale veiligheid of cybercriminaliteit. Beide landen hebben recentelijk een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend. Deze samenwerkingsovereenkomst is getekend door de minister van Justitie en Politie (Juspol), Stuart Getrouw en zijn collega-minister van het departement Publieke Veiligheid van Brazilië, Raul Jungmann. Op basis hiervan is er een technische delegatie afgereisd naar Suriname om meer diepgang hieraan te geven.

In de geplande tweedaagse meeting in de vergaderzaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, geeft de delegatie presentaties en uitleg over de plek die Brazilië op dit moment inneemt op het gebied van cyberbeveiliging, criminaliteit en defensie. Verschillende leidinggevenden van diverse instituten en ministeries, die belast zijn met cybercriminaliteit, veiligheid en defensie daarvan, nemen deel aan deze meeting.

Volgens de directeur Operationele Diensten van Juspol, Lucretia Redan, beschikt Brazilië over de nodige expertise en technologie om Suriname te helpen met het beleid met betrekking tot de veiligheid in de digitale wereld. “We zullen samenwerken op alle gebieden van de cyberspace. De bedoeling van de meeting is dat alle deskundigen van Suriname samen met de Brazilianen hierover gaan discussiëren om te kijken hoe ver we als land staan, wat we verder moeten doen en hoe er in de samenwerking met Brazilië de digitale veiligheid garanderend moet worden. Ook met betrekking tot wetgeving moet er duidelijkheid komen, stelt Redan.

BEKIJK OOK  Minister Amoksi bezoekt examenkandidaten Ceciliaschool

De verdere doelen die worden nagestreefd in deze samenwerking met Brazilië zijn: het bevorderen van capaciteitsopbouw, uitwisseling van kennis tussen beide landen op elk praktijkgebied en het bevorderen van de uitwisseling van technologie en assistentie in onderzoeksprogramma’s. Beide landen gaan voor de versterking van de bilaterale relatie en de aanpak van transnationale georganiseerde misdaad.

De ambassadeur van de Federale Republiek van Brazilië in Suriname, Laudemar Aguiar, zegt heel blij te zijn met de stap van Suriname om te werken aan de veiligheid van de gegevens van de overheid, burgers, maar ook van de regio in zijn totaliteit. Er wordt hiermee een bijdrage geleverd aan de aanpak van de internationale transnationale misdaad, veiligheid van de grenzen en regionale veiligheid. “Het is een teamwerk van regeringen, maar meer nog de agentschappen en afdelingen die daarvoor verantwoordelijk zijn. Brazilië staat open om zijn expertise te delen”, aldus ambassadeur Laudemar Aguiar.(GFC)