fbpx

Brazilië en Suriname benadrukken goede relatie

GFC NIEUWS- De Braziliaanse ambassadeur in ons land, Laudemar Aguiar, omarmt de relatie tussen zijn land en Suriname.

Vorig jaar werd Suriname het land in de hele wereld, waarmee Brazilië het grootste aantal overeenkomsten en technische samenwerkingsprojecten ondertekende.

Verschillende daarvan worden al geïmplementeerd door experts uit beide landen.

De ambassadeur wil meer samenwerking, academische en culturele uitwisseling, handel, toerisme en integratie tussen onze landen en onze volkeren. Dit zei hij tijdens de viering van de 197ste Onafhankelijkheidsdag van de Federatieve Republiek Brazilië.

De ambassadeur was ook positief gestemd over de viering van de Dag der Migranten. Deze dag erkent volgens hem de bijdrage van Braziliaanse en andere vreemdelingen en hun nakomelingen aan de ontwikkeling van Suriname en hun aanwezigheid als onderdeel van de Surinaamse etnische en culturele diversiteit.

Ambassadeur Aguiar ging ook in op de recente bosbranden in Brazilië. Operatie ‘Groen Brazilië’ vermindert met succes de bosbranden dit jaar in de Amazone.

Duurzame ontwikkeling verwijst niet alleen naar de bescherming van het milieu, maar ook naar sociale en economische ontwikkeling, een ondeelbaar concept dat 27 jaar geleden werd aangenomen op de conferentie van de Verenigde Naties, in Rio 92.

Brazilië is en blijft zich inzetten voor het behoud van onze biodiversiteit, die niet alleen het Amazone-regenwoud omvat, maar ook andere belangrijke ecosystemen, zoals onze savannes en de Pantanal – het grootste tropische moerasland ter wereld, evenals maritieme gebieden onder de Braziliaanse jurisdictie, onze zogenaamde “blauwe Amazon”.

BEKIJK OOK
Hoeveelheid cocaïne en illegale sigaretten aangetroffen in woning

Minister Ronni Benschop van Buitenlandse Zaken ad-interim zei dat het volk van Suriname meeleeft met de regering en volk van Brazilië, met betrekking tot de branden die in het woud woeden en de pogingen die ondernomen zijn om deze onder controle te brengen.

Suriname en Brazilië hebben volgens minister Benschop in de afgelopen jaren een sterke bilaterale relatie gebouwd.

Ons land heeft de vruchten hiervan geplukt op de gebieden: landbouw, gezondheidszorg, diplomatie, educatie, veiligheid, defensie en natuurlijke hulpbronnen.

Benschop gaf aan dat de Surinaamse regering er alles aan zal doen om de vriendschapsband verder te verbeteren. Suriname en Brazilië zijn het voorbeeld van de successen van de Zuid Zuid samenwerking.

Ons land kijkt ook uit naar het versterken van de samenwerking op het gebied van handel, investeringen en toerisme. De bewindsman riep op, het pad van nauwere economische integratie te blijven bewandelen in de regio ten voordele van beide landen.