fbpx

Besmettingen corona veelal door de lucht, airco uit en ramen open

GFC NIEUWS- De besmettingen met het coronavirus gaan merendeel door de lucht.

Dat zegt de bekende Nederlandse sociaal geograaf Maurice de Hond in gesprek met Vincent Everts.

Hij heeft samen met zijn mede-onderzoeker Willem Engel een coronavirus advies opgesteld voor tropische landen zoals Suriname. Al enige maanden houdt de onderzoeker zich bezig met de specifieke verspreidingsvormen van het coronavirus. 

Ga niet in ruimtes met een airco indien er meerdere mensen bijeenkomen. Winkels en kantoren die gekoeld worden met een airco zijn niet goed geventileerd en vormen een groot risico om besmet te raken.

Ook de Duitse topviroloog en regeringsadviseur Prof. Dr. Christian Drosten evenals diverse Japanse- en Amerikaanse topexperts zijn van oordeel dat besmettingen vooral door de lucht plaatsvinden in binnenruimtes die niet goed geventileerd worden.

BEKIJK OOK
21-jarige gouddelver levenloos aangetroffen in waterput

Bij praten, hoesten, schreeuwen, zingen en niezen komen er aerosols (microdruppeltjes) vrij die het coronavirus kunnen bevatten, verder kunnen “vliegen” en urenlang in de lucht blijven zweven.

Bij het binnengaan van zo’n ruimte kan je op die manier het coronavirus inademen en besmet raken, ook al houd je 2 meter afstand van anderen. Het virus hangt als het ware in de gerecirculeerde lucht.

Het advies is om alleen winkels of kantoren binnen te gaan die de airco’s uitgeschakeld hebben en ramen en deuren open hebben staan. Door voldoende te ventileren- de airco moet dus uit en de ramen en deuren open- zijn de microdruppels snel opgelost en vormen geen groot gevaar meer, stellen de onderzoekers.