Brazilaanse ambassadeur doneert condooms en sneltesten aan Suriname

De Braziliaanse ambassadeur, Laudemar Aguiar, overhandigde namens de Braziliaanse overheid 230.000 condooms en 5000 orale HIV sneltesten aan minister Antoine Elias van Volksgezondheid.

De symbolische overhandiging van 200 condooms vond plaats op woensdag 31 januari. Deze donatie is gedaan in het kader van de huidige ontwikkelingssamenwerking tussen de Surinaamse en Braziliaanse overheid, waarbij de nadruk onder andere wordt gelegd op volksgezondheid.

In 2017 werden ook al condooms en sneltesten gedoneerd aan het ministerie. Voorafgaand aan die donatie werden medewerkers van niet-gouvernementele organisaties getraind door medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid van Brazilie, in het gebruik van de HIV sneltesten.

De bedoeling van deze sneltesten is om de kwetsbare groepen waaronder garimpeiros (goudzoekers) makkelijker en sneller te kunnen testen.

Tijdens de ontmoeting met de minister gaf de ambassadeur aan dat ook in Brazilië de strijd tegen HIV/Aids en andere seksueel overdraagbare aandoeningen een prioriteit is van de Braziliaanse overheid.

De doelgroep van deze condooms is, volgens de ambassadeur, de Surinaamse bevolking, maar ook de grote groep Brazilianen die in Suriname woonachtig zijn.

Ten aanzien van de gezondheidszorg zal er verder aandacht worden besteed aan het Malaria Programma, de ziekte van Chagas en het kwik problematiek.

Overige berichten