fbpx

Brandweer voert communicatie in vuurwerkperiode op

GFC NIEUWS- De brandweer zal gedurende de vuurwerkperiode de communicatie naar de gemeenschap toe opvoeren.

Vuurwerk mag al vanaf 1 december geïmporteerd worden, terwijl de afschietperiode is vastgesteld van 27 december tot en met 1 januari.

Ulrich Coats, voorlichter van het Korps Brandweer Suriname (KBS) zegt tegenover het Nationaal Informatie Instituut (NII) dat er reeds een aanvang is gemaakt met de communicatie naar de samenleving toe, betreffende vuurwerkveiligheid.

Er zijn scholen, organisaties en bedrijven aangedaan. Zaterdag participeert de brandweer op Saramacca aan een trim- en wandelloop van Staatsolie en van die gelegenheid zal gebruik worden gemaakt om de burgerij van informatie te voorzien.

De brandweer zal ook surveilleren in wijken, voornamelijk daar waar het risico op vuurwerkincidenten het hoogst is. Om zoveel als mogelijk de communicatie naar de gemeenschap toe op te voeren, zal men vooral op plekken waar veel mensen bijelkaar komen zichtbaar zijn.

Ook zal gebruik worden gemaakt van social media. De brandweer heeft voor wat dit betreft ook al gesproken met bekende Surinamers zodat deze via hun geëigende kanalen hun volgers oproepen tot voorzichtigheid.

BEKIJK OOK
Surpost Money Exchange mag zich niet uitgeven als wisselkantoor

Coats benadrukt dat het een collectieve verantwoordelijkheid is om erop toe te zien dat wettelijke bepalingen niet worden overschreven. Hij wijst erop dat volgens de wet vuurwerk aan personen van 16 jaar en ouder verkocht mag worden. Coats benadrukt dat er geen kindervuurwerk bestaat.

De brandweer heeft ook de relevante organisaties reeds aangeschreven om vuurwerk dat verboden is, te verbannen. Hij geeft te kennen dat vooral knallers met groene lont volgens statistieken voor de meeste vuurwerkslachtoffers zorgen.

De brandweervoorlichter beveelt ook een vuurwerkbril aan en adviseert verder het gebruik van wierook bij het aansteken van vuurwerk.

Hij vraagt de gemeenschap hierbij ook rekening te houden met zorginstellingen, scholen, dieren, mensen die niet tegen vuurwerk kunnen alsook de eigen veiligheid.