fbpx

Bouva ontvangt internationale onderscheiding

GFC NIEUWS- De vicevoorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Melvin Bouva, heeft onlangs in de Verenigde Naties, New York, het award voor de Most Influencial People of African Descent (MIPAD) in ontvangst genomen.

Deze onderscheiding volgt nadat hij eerder dit jaar genomineerd werd op de lijst van wereld’s 100 invloedrijkste mensen in Afrikaanse diaspora jonger dan 40 jaar.

Op deze lijst komen diverse notabelen uit de publieke en de private sector voor waaronder King Rukidi IV (Koning van Uganda), Prince EA (spoken words artiest), Sandy Hudson (oprichter van Black Lives Matter – Toronto) en Hip Hop artiest The Weeknd.

De MIPAD-lijst werd in 2017 geïntroduceerd ter ondersteuning van het Internationale Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst, afgekondigd door resolutie 68/237 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

De hiervoor opgerichte organisatie identificeert jaarlijks de meest invloedrijke personen van Afrikaanse afkomst (MIPAD) en particuliere sectoren in de wereld ten einde hen te belichten en te waarderen voor hun bijzondere prestaties.

Daarnaast heeft de organisatie tot doel een progressief netwerk van relevante personen en actoren bij een te brengen en te onderhouden in de geest van erkenning en ontwikkeling van Afrika en haar diaspora.

Bouva werd genomineerd in de categorie politiek en bestuur. De andere categorieën zijn humanitair, activisme en religie; bedrijfsleven en ondernemerschap; en media en cultuur.

Bouva heeft als een van de MIPADs uit Suriname zowel nationaal als internationaal een behoorlijke staat van dienst. Hij profileerde zich vanaf begin jaren 2000 als actieve en veel belovende jonge Surinamer.

BEKIJK OOK
Nieuwe politieke partij ‘VijfNegenZeven Netwerken’ kiest voor nieuwe aanpak

Na actief te zijn in verschillende jongerenorganisaties, waaronder de padvinderij en Rotaract Serviceclub, werd hij in 2004 gekozen tot voorzitter van het eerste Nationaal Jeugdparlement.

Hierna werd hij samen met Yldiz Beighle (de huidige minister van Buitenlandse Zaken) door de toenmalige president benoemd tot de eerste jeugdambassadeurs voor de Millennium Development Goals van de VN en vervolgens Surinames vertegenwoordiger in de Caricom Commissie voor Jeugdontwikkeling.

In 2009 stapte hij de actieve politiek in en sloot zich aan bij de Nationale Democratische Partij, waarna hij bij de verkiezingen van het daaropvolgend jaar werd gekozen tot lid van De Nationale Assemblee.

In 2015 werd hij gekozen tot vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, de jongste in de geschiedenis van het parlement waarin hij tot heden een actieve rol vervult.

Bouva is sinds 2011 tevens vaste vertegenwoordiger van de Inter Parlementaire Unie (IPU).

De IPU is een internationale organisatie voor parlementen van soevereine staten. Zij vormt het overlegforum voor alle democratische parlementen in de wereld, om de samenwerking en vrede tussen volkeren te bevorderen.

Op de 140ste vergadering van de IPU in April 2019 in Doha (Qautar) werd Bouva unaniem gekozen tot president van het Forum voor Jonge Parlementariërs van deze internationale organisatie.