INGEZONDEN- Desi Delano Bouterse had kunnen kiezen voor passiviteit. Hij had een rustig leventje kunnen leiden in Suriname maar bracht nochtans zijn leven in groot gevaar.
Lijdzaam toekijken, je nergens druk over maken en zoveel mogelijk risico’s uit de weg gaan, waren voor hem ook opties geweest.
Hij had in zijn jonge jaren een goede baan bij de TRIS, het toenmalige leger van Suriname. Later werd de naam veranderd in het Nationaal Leger (NL).
Maar Bouterse was in 1979 en begin 1980 net als veel van zijn makkers in het leger erg ontevreden over de gang van zaken ten aanzien van het beleid van de toenmalige regering Arron.
Ook de respectloze manier waarop de legerofficieren werden behandeld zette kwaad bloed. Hun problemen werden niet eens aangehoord door de toenmalige regering, laat staan serieus genomen.
Het is Desi Delano Bouterse geweest die deze schofferingen en het onrecht dat velen werd aangedaan niet accepteerde en voor zijn en de rechten van alle andere gedupeerden opkwam.
Hij stak zijn nek uit.
Samen met zijn kameraden legde hij uit liefde voor zijn land en medemens zijn kostbaar leven in de waagschaal.
Bouterse wilde dat het beter zou gaan met Suriname en nam zeer grote risico’s met extreem groot gevaar voor zijn eigen leven en dat van zijn wapenbroeders.
De actie op 25 februari 1980 had voor hem ook fatale gevolgen kunnen hebben, net als voor zijn makkers.
Maar ze namen desalniettemin die riskante stap met het doel een omwenteling van het beleid van Henck Arron te bewerkstelligen.
Vanzelfsprekend zal niemand het kunnen goedpraten dat de macht toen met geweld is overgenomen. In een democratie is de stem van de meerderheid van het volk wat echt telt. Niet van militairen die misnoegd zijn.
Geweld toepassen om de macht te grijpen is helemaal fout.
Maar wij moeten ook eerlijk erkennen dat Bouterse toen met veel lef en liefde voor Suriname en de achtergestelden gehandeld heeft.
Zijn intenties waren in eerste instantie zuiver vandaar dat hij in het begin van de overname ook gedekte ondersteuning kreeg van Nederland.
Bouterse heeft in zijn verdere carrière altijd getoond dat hij niet met zich laat sollen.
Deze onvervalste Surinaamse krijger heeft altijd gestreden tegen het onrecht dat hem en anderen werd aangedaan. Dat moet hem wel meegegeven worden.
C. Amat
Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar redactiegfc@gmail.com
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com