fbpx
Facebook Pagelike Widget

‘Bouterse wil oud-premier en oud-ministers horen’

Dat schrijft nos.nl vandaag.

Volgens het medium wil president Desi Bouterse via zijn advocaat Inez Weski oud-premier Ruud Lubbers, oud-ministers en topambtenaren van politie en justitie onder ede horen in een civiele procedure over de strafzaak tegen hem.

De verklaringen kunnen later gebruikt worden in een eventueel nieuw strafproces.

Bouterse werd in 2000 bij verstek veroordeeld tot een celstraf van elf jaar wegens drugshandel. Volgens Bouterse kwam dat omdat het OM een kroongetuige een valse verklaring liet afleggen.

Volgens Weski was het proces tegen haar cliënt politiek aangestuurd. Nederland wilde in de jaren 80 en 90 een eind maken aan Bouterse’s machtspositie in Suriname. Toen dat langs politieke en militaire weg niet lukte, zou het strafrecht zijn ingezet.

Inmiddels heeft de kroongetuige zijn verklaring ingetrokken. De zaak werd ook voorgelegd aan de Hoge Raad, maar die wees in januari een herzieningsverzoek af, omdat niet duidelijk was gemaakt waarom de Belg zijn verklaring had ingetrokken.

Er zal ook aangifte worden gedaan tegen officier van justitie Evert Hardewijk wegens meineed. Justitie heeft steeds gezegd dat de kroongetuige uit de Nederlandse gevangenis is ontsnapt. De kroongetuige zegt dat hij is vrijgelaten.

Een Belgische rechtbank oordeelde in een witwaszaak tegen hem dat hij inderdaad is vrijgelaten en niet is ontsnapt.

Meer nieuws

Surinaamse kunst in de VS

GFC NIEUWS- Van 7 Surinaamse kunstenaars, verbonden aan Readytex Art Gallery, is werk opgenomen in een groepsexpositie in de VS: Cultural Encounters: Art of Asian…

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.