fbpx

Bouterse: Suriname, zowel ons volk als het gezondheidssysteem, kunnen geen epidemie aan

GFC NIEUWS- Een verspreiding van het Covid-19 coronavirus zou voor Suriname rampzalig zijn. Suriname, zowel ons volk als het gezondheidssysteem kunnen geen epidemie aan, zei president Desi Bouterse vrijdagavond in een toespraak.

“De overheid heeft steeds maatregelen getroffen, niet om u onaangenaam te zijn, maar om levens te redden. Op dit moment hebben wij diverse bevestigde Covid-19 gevallen. We moeten er rekening mee houden dat deze gevallen snel kunnen toenemen. Op het moment dat wij zien dat er ongecontroleerde verspreiding is, is er géén weg terug,” waarschuwde de president.
In dat kader zijn er strengere maatregelen aangekondigd.

“De situatie in de wereld is snel aan het veranderen en wij moeten nu acuut mee veranderen. Laat mij duidelijk stellen, de wereld was hier niet op voorbereid, en wij dus ook niet. Zoals dagelijks de feiten en informatie veranderen, stellen wij ook dagelijks onze vervolgacties vast,” haalde Bouterse aan.

“Het Surinaamse team van experts heeft op vrijdag 13 maart gelukkig heel snel gereageerd, door de grenzen direct te sluiten toen geval 1 ontdekt werd. Het is van uitermate groot belang dat wij alle preventieve maatregelen nemen om zoveel als mogelijk het punt van community spreading te vermijden. Daar gaan u, en ik, een zeer belangrijke bijdrage aan moeten leveren,” luidde de oproep van de president, “want een verspreiding van dit virus zou voor Suriname rampzalig zijn.”

“De overheid heeft steeds maatregelen getroffen, niet om u onaangenaam te zijn, maar om levens te redden. Op dit moment hebben wij diverse bevestigde Covid-19 gevallen. We moeten er rekening mee houden dat deze gevallen snel kunnen toenemen. Op het moment dat wij zien dat er ongecontroleerde verspreiding is, is er géén weg terug. Suriname, zowel ons volk als het gezondheidssysteem kan geen epidemie aan!”

De president kondigde de volgende strengere maatregelen aan:

• De instructie is dat u de komende twee weken, te beginnen vanaf zondagavond 29 maart, van 08:00 uur ‘s avonds tot 06 uur de volgende ochtend niet op straat gaat. Wij maken hierbij een uitzondering voor mensen uit de zorg, veiligheid en essentieel bestemmingsverkeer ten behoeve van het werk. Blijft u dus thuis.

• Samenscholing zal vanaf heden beperkt worden tot maximaal 10 personen. Het Hoogste College van Staat, de Regering en essentiële diensten zijn hiervan uitgezonderd mits zij social distancing in acht nemen.

• Alle kansspelgelegenheden en casino’s worden vanaf zaterdagmorgen 28 maart 10:00 uur tot nader order gesloten.

Mochten wij constateren dat de samenleving zich hier niet aan houdt, dan zullen wij, in het belang van ons allen, genoodzaakt zijn dwingendere maatregelen te treffen, benadrukte het staatshoofd.