Bouterse: “Onze bossen bieden aanzienlijke voordelen voor de wereld”

“We zijn ons ervan bewust dat onze bossen aanzienlijke voordelen voor de wereld bieden door enorme hoeveelheden koolstof op te slaan”.

Dit zei president Desiré Bouterse bij de officiële afsluiting van de klimaatconferentie donderdag. De conferentie, genaamd de High Forest Cover, Low Deforestation (HFLD), conference, Resource Mobilization for Climate Finance, werd gehouden van 12 tot en met 14 februari in Royal Torarica.

Het leven op onze planeet is afhankelijk van gezonde ecosystemen. “Net als Suriname hebben andere HFLD-landen die hier vertegenwoordigd zijn enorme hoeveelheden intacte bossen”, sprak president Bouterse.

Tijdens de conferentie werden niet alleen de ervaringen over de vele uitdagingen, maar ook de grote kansen en mogelijkheden gedeeld. Het staatshoofd gaf aan dat de landen met een hoge bosbedekking en weinig ontbossing, al gezonde ecosystemen bewaarden, lang voordat de klimaatverandering wereldwijd werd erkend.

“Helaas wordt de waardevolle bijdrage van vooral HFLD-ontwikkelingslanden aan de uitdaging van de klimaatverandering niet weerspiegeld in klimaatfinanciering. Samenwerking tussen deze landen is daarom noodzakelijk”, benadrukte de president.

Deze cruciale rol en de bijdrage van bossen worden momenteel erkend in internationale en multilaterale fora en hun resultaten.

Het staatshoofd is ervan overtuigd dat wij op de goede weg zijn, als hij kijkt naar de brede deelname aan de conferentie van landen en organisaties uit onze eigen Amerika’s, Afrika en Azië, internationale instellingen, de wetenschappelijke gemeenschap en het maatschappelijk middenveld.

Op de klimaatconferentie van Bonn in 2017, kondigde Suriname zijn streven aan om de bosbedekking op 93% van het landoppervlak te behouden. “Ik sta hier vandaag om te bevestigen dat Suriname van plan is om op deze weg verder te gaan”, aldus president Bouterse.

Overige berichten