fbpx
Bouterse: Lat DNA hoog gelegd door Simons en Bouva

GFC NIEUWS- President Desi Bouterse heeft maandag namens zijn regering de nieuwe DNA-voorzitter en vicevoorzitter, respectievelijk Ronnie Brunwijk (ABOP) en Dew Sharman (VHP), gefeliciteerd in het parlement.

“De lat is hoog gelegd door de vorige voorzitter, Jennifer Geerlings-Simons en de vicevoorzitter Melvin Bouva. De nieuwe leiding heeft de taak om de lat verder omhoog te brengen,” haalde Bouterse aan in zijn korte felicitatieboodschap, nadat nieuwbakken voorzitter Brunswijk de hamer overgedragen kreeg van fungerend voorzitter Soewarto Moestadja.

“A sturu hebi man ( de stoel is zwaar)”, grapte Brunswijk toen hij plaatsnam en zei daarna: “als de president een felicitatieboodschap heeft, mag hij die nu uitspreken.”

De president nam lachend het woord over en feliciteerde beide gekozen kandidaten. “Ik wens u een vruchtbare samenwerking, waarbij men kritisch de belangen van het volk kunnen behartigen.”

Brunswijk is daarna in zijn maiden speech lang stilstaan bij zijn afkomst en voorouders en dat een kind van die afstammeling nu het tot voorzitter van het parlement geschopt heeft. “Dit geeft aan dat het emancipatieproces vergevorderd is en dat etnische scheidslijnen niet meer bestaan.”

Hij beloofde het hoogste college van staat verder dat hij het ordereglement van de DNA zal naleven. “Er zal geen onderscheid gemaakt worden in coalitie en oppositie. Ik ga altijd bereid staan mijn krachten te geven waar nodig. Ik zal altijd conform wet en recht handelen, met het oog op welvaart en voorspoed; het zij als individu of in groepsverband. God zij met ons Suriname.”

Maandag werd voor de 7de keer op democratische wijze een parlementsvoorzitter gekozen in Suriname, sinds de onafhankelijkheid van Suriname in 1975.

De eerder gekozen voorzitters waren Emile Wijntuin, Jagernath Lachmon, Marijke Djwalapersad, Ramdien Sardjoe, Paul Somohardjo en Jennifer Geerlings-Simons.

Wijlen Lachmon en Geerlings-Simons waren de langstzittende voorzitters van het parlement in Suriname sinds de onafhankelijkheid. Geerlings-Simons nam afgelopen week formeel afscheid.

Meer nieuws

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.

ANRS en politie Latour houden verkeerscontroles

GFC NIEUWS- De afdeling Automatische Nummerplaten Registratie Systeem (ANRS) heeft samen met andere wetsdienaren van het politiebureau Latour op 17 november een gezamenlijke verkeerscontrole gehouden.

“Adhin mag naar huis”

GFC NIEUWS- “Laat het recht zegevieren. Adhin mag naar huis!” Dit deelde NDP-topper Melvin Bouva zojuist op social media.