fbpx
Bouterse heeft niet over formatie regering met Brunswijk en Santokhi gesproken

GFC NIEUWS- “Wij hebben onlangs verkiezingen gehad. Het volk heeft gesproken. Ik heb opgeroepen om te erkennen en toe te geven wat het volk wil. Ik heb daarbij nog gezegd dat er winnaars en verliezers zullen zijn, maar uiteindelijk wanneer het volk heeft gesproken, moeten we het hoofd buigen. Er is geen wijziging in het standpunt gekomen. De verhalen die men rondstrooit, kloppen niet.”

Woorden van president Desi Bouterse tevens voorzitter van de NDP over de laatste politieke ontwikkelingen in het land.

De president zegt in een interview aan Clifton Limburg dat hij in een gesprek met ABOP-leider Ronnie Brunswijk en VHP-leider Chandrikapersad Santokhi nooit heeft gesproken over formatie van een regering.

Bouterse vond het nodig om uit te komen, vanwege een bericht in de Nederlandse media dat ‘Santokhi openstaat voor het uitleveren Bouterse’.

Bouterse: “Ik heb een keer gesproken met een kader van de NPS die me nadrukkelijk zei dat die niet namens de partij sprak. Ik heb een keer gesproken met de heer Brunswijk. Er is met geen woord over de formatie van een regering of een samenwerking gesproken.”

“Ik heb een keer gesproken met Santokhi vanaf over acht in de avond tot half zes de volgende ochtend, waarbij we naar de geschiedenis hebben gekeken. Ik moet ook tot zijn eer zeggen dat hij geen woord heeft gerept over een samenwerking. Het was niet de aard van de bespreking, maar meer om een soepele afhandeling van zaken en voornamelijk de nieuwe regering de ondersteuning te geven, waardoor zonder al te veel ruis en turbulentie de nieuwe regering haar werk zou kunnen doen voor het volk.”

“U begrijpt dat het mij heeft gestoord dat juist een van de onderwerpen waarover we zo lang hebben gesproken dat er een dergelijk interview werd afgelegd. De mensen kennen me: ik ben een gewoon mens en ga geen confrontatie opzoeken, maar geloof me ik schuw geen confrontatie. Als ze het zo willen spelen, is het hun verantwoordelijkheid.”

“Wanneer een wijze man tot inzicht is gekomen, wordt hij een gewone man. Meneer Santokhi is een wijze man en ik zou van hieruit een beroep op hem willen doen om te proberen om een gewone man te worden.”

“Ik heb geen probleem om de deur open te maken. Maar als je de deur openmaak, zal de persoon zelf naar binnen moeten gaan. Ik hoop dat men begrijp wat ik bedoel. Niemand heeft er enig baat bij dat wij turbulentie krijgen in het land. We leven vredig naast elkaar en men moet niet proberen om onrust te creëren. Ik heb een aantal bandjes beluisterd waar diverse bevolkingsgroepen al onvoorstelbare dingen zeiden aan elkaar; het is niet mooi.”

“Terwijl we juist propageren dat wij samen willen werken aan de opbouw van het land. Wij wilden eraan meewerken, maar de confrontatie en gespierde taal nu: geloof me, Santokhi zal mij niet kunnen houden. Het was in schril contrast met hetgeen waarover wij urenlang hebben besproken.”

“Ik wacht op de officiële uitspraken van het OKB af om de mensen te feliciteren. Er zijn zoveel dingen geduurd. Als OKB zegt, dit is finale, neem ik mijn telefoon en ik bel en feliciteer meteen eenieder.”

“Meneer Brunswijk heeft mij gebeld. Ik was in een bespreking. Fatsoen wijze heb ik teruggebeld en we hebben gesproken over de zaak van Walter. Ik belde dus terug om te zeggen dat het verhaal niet kan niet kloppen, omdat ik met een aantal mensen, waaronder Walter die avond zat te kaarten.”

“Hij heeft geen moment gesproken over een samenwerking. Laat de mensen ons met rust laten. Laat het OKB haar werk doen. Laat het volk met haar leiding doorgaan. Ik weet ik heb hard gewerkt en zal nooit meewerken aan verkoop van het land. Zijn er zaken waarvan men denk het land te verkopen, dan hebben we een probleem ja,” aldus Bouterse.

De president benadrukte aan het einde van het gesprek dat er absoluut niet over een samenwerking is gesproken met Brunswijk en Santokhi. “Alleen de koers waarop men nu opgaat. Ik hoop dat ze ervan afgaan,” aldus Bouterse.

Meer nieuws

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.