fbpx
Bouterse betreurt situatie Rosebeld/Iamgold

GFC NIEUWS- President Desiré Bouterse betreurt de situatie zoals die zich nu voordoet bij Rosebel GoldMines/Iamgold.

Nadat alles in rustig vaarwater terecht leek te zijn gekomen en de bedrijfsleiding besloot de activiteiten te hervatten, was zij genoodzaakt deze wederom stop te zetten.

In een exclusief vraaggesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII) zegt het staatshoofd het jammer te vinden dat alles in het water valt.

Hij doelt op de maandenlange onderhandelingen met relevante belanghebbenden om ervoor te zorgen dat de bedrijfsactiviteiten weer opgestart konden worden en ook bewoners van omliggende dorpen de gelegenheid konden krijgen aan goudwinning te doen.

Vorige week was de Canadese goudmaatschappij genoodzaakt haar activiteiten in de zuidelijke putten Mayo en Royal Hill op te schorten. Dit gebeurde tien dagen nadat het werk wederom was opgestart sedert de stopzetting in juli, toen er bij ongeregeldheden een porknokker was doodgeschoten.

Het bedrijf kreeg dit keer te maken met een invasie van illegale mijnwerkers.

President Bouterse doet uit de doeken dat er zeker een maand met een team onder de radar is gewerkt aan het oplossen van de situatie na het incident in juli.

Onder meer de ministers van Justitie en Politie en Natuurlijke Hulpbronnen alsook kapiteins van omliggende dorpen zijn ter zake bij elkaar gekomen.

Er zijn gesprekken gevoerd met vrouwen en jongeren van omliggende dorpen, ondernemers, het oude en het nieuwe team van Makamboa en het traditioneel gezag van de dorpen zelf.

“We hadden een beeld van wat er moest gebeuren”, aldus het staatshoofd, dat aangeeft dat er heel uitvoerig is gesproken en uit deze gesprekken plannen zijn gerold.

Iamgold toonde zich ook bereid deze plannen te financieren. Al met al is er samen met de lokale gemeenschap gewerkt aan een oplossing, waarbij vooral betreffende het vraagstuk van werkgelegenheid voor de dorpelingen voorstellen zijn gedaan.

Voor wat betreft het weder opstarten van de activiteiten door de multinational, was ook in samenspraak met de lokale bevolking besloten dat er veiligheidspersoneel rond de putten geplaatst zou worden.

Het ging in het bijzonder om de Royal Hill pit als een van putten waar het storm liep met porknokkers.

Doelende op de onderhandelingen zegt president Bouterse: “We dachten dat alles op wieltjes verliep”. De gesprekken waren volgens hem intensief en men koos ervoor niet publiekelijk naar buiten te treden, om verkeerde interpretatie van zaken te voorkomen. “Het is nu jammer dat alles in het water valt. Het betekent grote verliezen voor het bedrijf en de staat Suriname”, zegt het staatshoofd. “Maar we geven niet op”, benadrukt hij.

Meer nieuws

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…