fbpx

Borstvoeding geven kan cognitieve achteruitgang helpen voorkomen bij moeders

GFC NIEUWSREDACTIE- Een nieuwe studie onder leiding van onderzoekers van UCLA Health in Amerika heeft aangetoond dat vrouwen ouder dan 50 jaar die hun baby’s borstvoeding hadden gegeven, beter presteerden bij cognitieve tests in vergelijking met vrouwen die nog nooit borstvoeding hadden gegeven.

De bevindingen, gepubliceerd in Evolution, Medicine and Public Health, suggereren dat borstvoeding een positieve invloed kan hebben op de cognitieve prestaties van postmenopauzale vrouwen en op lange termijn voordelen kan hebben voor de hersenen van de moeder.

Cognitieve gezondheid is volgens experts van cruciaal belang voor het welzijn van ouder wordende volwassenen.

Maar wanneer de cognitie na de leeftijd van 50 jaar wordt aangetast, kan dit een sterke voorspeller zijn van de ziekte van Alzheimer (AD), de belangrijkste vorm van dementie en oorzaak van invaliditeit bij ouderen – met vrouwen die bijna tweederde van de Amerikanen vormen die met de ziekte leven.

BEKIJK OOK
Verkeersvervuiling in verband gebracht met verhoogd risico op dementie

Veel studies tonen ook aan dat fasen van de reproductieve levensgeschiedenis van een vrouw, zoals menstruatie, zwangerschap, borstvoeding en menopauze, kunnen worden gekoppeld aan een hoger of lager risico op het ontwikkelen van verschillende gezondheidsproblemen zoals depressie of borstkanker, maar weinig studies hebben borstvoeding en de impact ervan op de cognitie van vrouwen op de lange termijn onderzocht.

Van degenen die dat hebben gedaan, is er tegenstrijdig bewijs geweest over de vraag of borstvoeding kan worden gekoppeld aan betere cognitieve prestaties of het risico van Alzheimer bij postmenopauzale vrouwen.