fbpx

Bonden zorginstellingen eisen uitbetaling koopkrachtversterking

GFC NIEUWSREDACTIE- De Surinaamse regering zal zuiniger omgaan met het geven van subsidies.

Deze maatregel heeft geleid tot een actie bij zorginstellingen.

Het ziekenhuispersoneel van 6 instellingen, eist de uitbetaling SRD 700,- koopkrachtversterking, die vorig maand uitgekeerd had moeten worden.

Volgens Lloyd Pool, vakbondsvoorzitter van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), wordt de bond van het kastje naar de muur gestuurd. Zowel van directie als ministerie, hebben zij geen duidelijk antwoord gehad over de betaling.

De bond bij het AZP ging woensdagmorgen in een sitdown-actie. Er wordt niet gewerkt van 7.00 tot 15.00 uur. Ook het personeel van de andere overheidsziekenhuizen is in beraad.

De koopkrachtversterking van SRD 700 extra die ambtenaren hebben ontvangen in september, is nog steeds niet uitbetaald aan het personeel van de overheidsziekenhuizen.

OOK INTERESSANT
Man aangehouden voor stelen pakken zoutvlees uit supermarkt

Tijdens een bijeenkomst van de AZP-bond is ook naar voren gekomen dat personeelsleden die niet gevaccineerd zijn tegen Covid-19, gediscrimineerd worden.

Indien de koopkrachtversterking vrijdag niet is uitbetaald, zullen de acties verscherpt worden.

Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning zegt naar aanleiding van een actie van het personeel bij ziekenhuizen, dat de ligdagtarieven van ziekenhuizen onlangs verhoogd zijn.

De bonden moeten dus aankloppen bij de directie van het ziekenhuis, die in staat moet zijn om de koopkrachtversterking uit te betalen.

Volgens de minister zullen de subsidies alleen gegeven worden als een instelling kan aantonen dat het alles eraan gedaan heeft om de kosten te dekken, en dat toch niet kan.

Vooral staatsinstellingen moeten bedrijfs-economisch goed beginnen te draaien om de eigen kosten te dekken.