fbpx

Bolton: ‘Blijf uit ons achtertuintje’ — VS wil geen buitenlandse bemoeienis in Latijns-Amerika

Redactie GFC Nieuws — Latijns-Amerika hoort tot het achtertuintje van de Verenigde Staten, en de VS bepaalt wat in zijn tuintje gebeurt. Dat liet de Amerikaanse nationaal veiligheidsadviseur John Bolton zondag weten.

Bolton zei zondag dat hij een zo breed mogelijke coalitie zal samenstellen om de regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro omver te werpen. Hij verklaarde daarbij dat de VS uiteindelijk een “democratisch halfrond” wil creëren.

“In deze regering zijn we niet bang om de uitdrukking ‘Monroe Doctrine’ te gebruiken,” verklaarde Bolton. “Dit [Venezuela] is een land op ons halfrond en het is het doel geweest van Amerikaanse presidenten die teruggaan tot Ronald Reagan om een ​​volledig democratisch halfrond te hebben.”

Arrogantie

Sergey Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, noemde de uitspraak “beledigend voor geheel Latijns-Amerika.”

Het “arrogante gebruik van de term Monroe-doctrine door John Bolton in relatie tot Venezuela is een belediging voor heel Latijns-Amerika, omdat het dit gebied in feite reduceert tot de Amerikaanse achtertuin”, zei Lavrov.

De Monroe-doctrine werd door president James Monroe in 1823 geïntroduceerd. Hij verkondigde dat het westelijk halfrond een exclusief belangengebied is van Washington. Elke inmenging in de regio door buitenlandse mogendheden beschouwt Amerika als een vijandige daad.