fbpx
BOG vraagt externe bevestiging over melding zikavirus

Het  Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) zal, na bevestigde gevallen van de zikavirusinfectie door het laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) gebruik maken van de expertise van het regional referentie laboratorium, Carpha, voor een externe bevestiging van de melding.

Het BOG Centraal laboratorium heeft een goede samenwerking met Carpha en acht het in dit geval een belangrijke stap in de vaststelling van de circulatie van een “nieuw virus” in het land. De gezondheidszorginstelling zegt in een bericht dat zij de melding van de zikavirusinfectie heel serieus heeft genomen.

Zij constateert dat hiermee de weg open staat voor nog meer diagnostische mogelijkheden in ons land. De externe bevestiging van de melding doet het BOG vanwege het karakter van de zikavirusinfectie (symptomen die overeenkomen met dengue en chikungunya), omdat dit een eerste melding van zika voor Suriname betreft en omdat er bij de positief geteste mensen tot nu toe, niet is vastgesteld dat zij het virus mogelijk uit het buitenland hebben geïmporteerd.

Het nader onderzoek naar het zikavirus zal in geen geval stagnatie in de aanpak van de ziekte inhouden. Er zijn door het BOG reeds eerder, instructies naar artsen en gezondheidswerkers verspreid met richlijnen over de diagnose, de aanpak, veel gestelde vragen en eventuele verwijsinstructies.

Het BOG heeft bovendien al in een veel eerder stadium publiekelijk gewezen op de mogelijkheid van introductie van nieuwe virussen in Suriname, waaronder het door de Aedes aegypti overdraagbare zikavirus.  Verder is er gewezen op de maatregelen die zouden moeten worden genomen om ongecontroleerde spreiding in ons land te voorkomen.

In het algemeen zullen dezelfde acties van burgerij en overheid, die golden bij de bestrijding van dengue en chikungunya, ook voor het tegengaan van zika gelden. De boodschap van het ontdoen van ons huis en onze omgeving van broedplaatsen van muskieten en het afdekken van water containers blijven van kracht en moeten de gemeenschap aanzetten tot daadwerkelijke opruiming.

Ook het voorkomen van verspreiding van de ziekte door het plaatsen van geïnfecteerde personen onder een klamboe totdat de klachten verdwenen zijn, blijft gehandhaafd. ‘Tap’ yu bari en krin yu dyari’, is een verantwoordelijkheid van iedere burger!

Een vluchtige blik in de verschillende buurten levert volgens het BOG een diversiteit aan potentiële broedplaatsen op. Te noemen zijn autobanden en vuil. Dit geeft de indruk dat de boodschappen voor het opruimen van erven en percelen, niet ter harte worden genomen door de gemeenschap.

De spil van een succesvolle bestrijding van zowel het zikavirus, evenals het dengue- en chikungunyavirus, is  de individuele burger.  Het BOG blijft werken aan het vergroten van het bewustzijn en de alertheid van de bevolking, alsmede aan en het toepassen van de juiste bestrijdingsmethoden in een multidisciplinaire aanpak.

Meer nieuws

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Bedreiger president Santokhi opgesloten

GFC NIEUWS- Vandaag, zondag, is de 38-jarige Firen Ajaykumar G. door rechercheurs van politie Regio Midden opgespoord en aangehouden voor onder andere bedreiging met een…