Boerencollectief Saramacca solidair met Actiecomité Alcoa

Het Boerencollectief Wayambo – en de Gangarampandayweg in het district Saramacca zegt in ene verklaring solidair te zijn met de bewoners van Acaribo, de plantages in Para en het Actiecomité Alcoa.

“De Surinaamse overheid maakt steeds het leefmilieu en de belangen van de plaatselijke bevolking ondergeschikt aan privébelangen van sommige mensen en bedrijven. Als het nu gaat om de mensen van de dorpen waar nu het stuwmeer staat, de plantages te Para, de bewoners waar nu de goudvelden staan, de woongebieden waar nu de goudverwerkers /opkopers actief zijn in Paramaribo, de bewoners van het Coppenamegebied in Coronie en zelf hier in de Wayambo – en Gangarampandeyweg in het district Saramacca alwaar onze eigen Staatsolie actief is”, wordt aangehaald door het Boerencollectief.

Het nationaal belang, het recht op eigen beschikking en ontwikkeling brengen naar de achtergestelde gebieden zijn niet meer dan loze kreten geworden, meent de organisatie. “De overheid is niet alleen een maanlandschap aan het creëren, maar is ook bezig een gifballon boven ons land op te blazen met gif als kwik, cyanide en methaan die binnen niet al te lange tijd uit elkaar zal spatten”.

Het Boerencollectief meent dat wij niet kunnen toestaan dat onze beleidsmakers de Brokopondo-overeenkomst die tot wet is verheven door het parlement vertrappen.

“We roepen de bevolking op om nu een halt toe te roepen daaraan en doen een beroep op het Actiecomité om alles in het werk te stellen om de ontmanteling van de aluinaardefabriek te stoppen en alle internationale organisaties op de hoogte te stellen van wat zich in ons milieu en in het bijzonder ons leefklimaat aan het voltrekken is”, aldus het Boerencollectief.(GFC)