Boekpresentatie op 3 januari: René Tosari: Diversity is power

De eerste Thursday-Night-Feature van Readytex Art Gallery in 2019, is gelijk een heel bijzondere. Donderdag vindt namelijk de boekpresentatie plaats van René Tosari: Diversity is power, een prachtig boekwerk over het werk van beeldend kunstenaar René Tosari. Een belangrijke en welverdiende mijlpaal in de carrière van een kunstenaar met een zeer rijk kunstenaarschap.

René Tosari, geboren en getogen in Suriname, verdeelde vanaf zijn studietijd aan de kunstacademie in Rotterdam en de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, zijn tijd afwisselend tussen Nederland en Suriname.

In beide landen speelde Tosari door de jaren heen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de beeldende kunst.

Hij vestigde zich in 2013 weer permanent in zijn geboorteland Suriname.
Was het vroeg in zijn carrière vooral zijn sociaal maatschappelijk engagement – zoals zichtbaar in zijn vele grafiek werkstukken – wat hem motiveerde, werd Tosari later vooral gedreven door zijn drang naar
experiment en continue verbetering van de techniek in zijn schilderijen.

In Suriname toont Readytex Art Gallery al jarenlang veel van zijn werk, en dat is maar een fractie van de omvangrijke collectie die hij door de jaren heen geproduceerd heeft. Met de essays, het groot aantal afbeeldingen en de gedetailleerde tijdlijn in Diversity is power krijgt het kunstminnend publiek eindelijk een beter idee van het bewogen oeuvre en de substantiële productiviteit van deze gedreven kunstenaar.

De productie van Diversity is power werd mogelijk gemaakt door bijdragen van het Mondriaan Fonds, Readytex Art Gallery, Amsterdams Fonds voor de Kunst en ruim 100 donateurs via crowdfunding platform Voordekunst.

De essays in het boek zijn geschreven door de redacteurs Rob Perrée en Priscilla Tosari, en door Steve Ammersing, Chandra van Binnendijk en Marieke Visser. De vertaling werd verzorgd door Jane Hall. De uitgever is Jap Sam Books, en de vormgever is Edwin van Gelder van Mainstudio.

Tijdens de presentatie zullen er korte toespraken zijn van de redacteurs Priscilla Tosari en Rob Perrée en last but not least, ook van René Tosari zelf. Na afloop heeft het publiek de gelegenheid het boek te
kopen en te laten signeren.(GFC)

Overige berichten