Boekenproject Jongerenraad VHP in Paramaribo en Para

In het kader van het boekenproject van de VHP Jongerenraad is dit boekenproject voortgezet in de districten Paramaribo en Para. Om kwalitatief goed onderwijs te kunnen bieden, zal elke regering tenminste zorg moeten dragen voor gekwalificeerde leraren, een goede leeromgeving, maar meer nog genoeg leermiddelen, zeggen de jongeren.

De VHP- Jongerenraad is reeds geruime tijd bezig om met boekenprojecten in diverse districten, schoolbezoeken te brengen waarbij zij tot de conclusie komt dat de onderwijssector steeds meer inlevert. ´Het is triest dat anno 2018 zelfs scholen in Paramaribo geen vuilnistonnen, prik-en mededelingenbord, behoorlijke omrastering, genoeg meubilair en menswaardige lokalen hebben voor leerlingen´.

Verder wordt aangevoerd dat ´oude vuilnistonnen worden beplakt, het schoolerf is begroeid met gras, vuil wordt gewoon op het schoolerf aangetroffen. Leerkrachten moeten tot vervelens toe letterlijk met de situaties op de scholen leren omgaan en blijven improviseren om de scholen een goed gezicht te geven. Een bijzondere taak, waarvoor ze zeker heel veel respect verdienen´.

De VHP Jongerenraad is zich ervan bewust dat door het opsommen van de problemen binnen de onderwijssector, die niet worden opgelost. ´Een helpende hand bieden aan de scholen, is eerder gewenst en zo voorkom je de verdere neergang van het onderwijs. Door goede leermiddelen te voorzien is het onderwijsniveau op deze scholen gegarandeerd´.

Enkele scholen die in aanmerking zijn gekomen, zijn: Mulo Onverwacht, Mulo Paranam, Mulo O.S. Willen van Lier, GLO O.S. Accaribo en GLO A.R. Einaar school, Mulo Latour-2 en stichting Arya Dewaker.

Vanwege de grote vraag en nood in Para is de donatie in dit district, met steun van VHP Nederland, tot nu toe het grootst geweest.

De VHP Jongerenraad doet een dringend beroep op de regering, haar verantwoordelijkheid te nemen en te zorgen voor gekwalificeerde leraren en een goede leeromgeving. Tenslotte spreekt de raad de hoop uit dat deze aanwinst voor de scholen een behoorlijke bijdrage mag leveren bij de ontwikkeling van het kind.(GFC)