Boek “Wilgo een Ware Alakondre Man” gelanceerd

Het boekwerk over de cultuurguru Wilgo Baarn met als titel ‘Wilgo een Ware Alakondre Man’ een ode aan de multi-getalenteerde grondlegger van Naks is gelanceerd. Dit heugelijk feit gebeurde als onderdeel van 70 jaar Na Afrikan Kulturu fu Sranan (NAKS).

Het bestuur van de organisatie NAKS heeft maandag dit bijzonder cadeau, geschreven door Chandra van Binnendijk en Marieke Visser overhandigd aan Elviera Sandie, directeur van het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MINOWC).

Het boek is geschreven in opdracht van NAKS en werd in aanwezigheid van het theaterbestuur, vrienden, kennissen en andere familieleden overhandigd door de voorzitter van NAKS Siegmien Staphorst.

Naast Clifton Braam (hoofd PR en ondervoorzitter van het theaterbestuur van Naks), hebben ook andere aanwezigen verteld hoe zij Oom Wil, zoals zij hem noemen hebben ervaren. Wilgo Baarn werd geboren op 15 januari 1946 in het district Saramacca en overleed op 07 juli 2017.

Deze grote podiumkunstenaar deed al op jonge leeftijd zijn intrede in de showwereld, door op verjaardagen op te treden in een groep met familielieden. Hij kreeg hierdoor belangstelling voor de kawinamuziek van NAKS.

Baarn volgde een stage van negen maanden bij de theatergroep ‘de Nieuw Amsterdam’ in Nederland en is ook daarna menigmaal met producties van NAKS afgereisd naar het buitenland. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan de oprichting van de theaterschool, heeft enige jaren als hoofdbestuurslid gefungeerd en diverse vormingscursussen geleid.

Ook was hij “man van het eerste uur” betreffende het Volkshogeschoolwerk en de oprichting van de Volkshogeschool NAKS te Lelydorp. Daarnaast is hij bekend geweest als de dirigent van het Alakondre Dron Ensemble, een modern Surinaams muziekinitiatief.(GFC)

Overige berichten