Boeing levert voorlopig geen 737 Max; ramptoestel mag bijna nergens meer vliegen

Redactie GFC Nieuws — Vliegtuigbouwer Boeing stopt even met de levering van toestellen van het type 737 Max. Nadat binnen ruim vier maanden twee 737 Max8-vliegtuigen neerstortten, hielden eerst enkele tientallen landen en vliegmaatschappijen hun Max-toestellen aan de grond. Maar inmiddels is in heel Europa en de VS het luchtruim voor deze Boeings gesloten.

De 737 Max8 is een nieuw toestel. De gecrashte vliegtuigen waren amper enkele maanden oud en werden gevlogen door zeer ervaren piloten. Inmiddels melden ook andere piloten dat zij potentieel levensgevaarlijke situaties meemaakten met dit toestel.

Boeing heeft nog duizenden bestellingen lopen voor dit toestel. De leveringen zijn opgeschort totdat duidelijk is wat de crashes veroorzaakte.

Diverse vliegbedrijven kondigden aan de schade op Boeing te zullen verhalen. Door de vliegverboden lijden zij grote financiële schade, die kan oplopen tot miljoenen per dag.

Onder passagiers van vliegmaatschappij TUI is wrevel ontstaan over de wijze waarop het bedrijf de crisis afhandelde. Terwijl andere carriers hun 737’s aan de grond hielden, moesten TUI-reizigers zelf voor de kosten opdraaien als zij niet in het ramptoestel durfden.

TUI besloot gewoon met de 737 Max te vliegen, maar terwijl hun toestellen nog in de lucht waren, werd het Europese luchtruim voor hen gesloten. De organisatie weigert de passagiers te vergoeden, omdat de veel langere reisduur kwam door “overmacht”.

Foto: Pedro Aragão | Wikipedia

Overige berichten