fbpx

Blootstelling aan nicotine tijdens zwangerschap kan risico op wiegendood verhogen

GFC NIEUWSREDACTIE- Baby’s van wie de moeder snus (een vochtig oraal tabaksproduct) tijdens de zwangerschap heeft gebruikt, lopen drie keer het risico op wiegendood.

Dat staat in een uitgebreide studie van Karolinska Institutet in Zweden, gepubliceerd in het tijdschrift Pediatric Research.

Het risico was veel lager als de moeder vóór het eerste prenatale bezoek was gestopt met het gebruik van snus. De onderzoekers concluderen dat alle soorten nicotineproducten tijdens de zwangerschap moeten worden vermeden.

“Gelukkig is de incidentie van wiegendood erg laag, maar we kunnen zien dat het nemen van snus of roken tijdens de zwangerschap geassocieerd is met een verhoogd risico”, zegt Anna Gunnerbeck, kinderarts in het Astrid Lindgren Children’s Hospital en onderzoeker bij de afdeling Medische Epidemiologie en Biostatistiek, Karolinska Institutet.

Hoewel het bekend is dat roken tijdens de zwangerschap een risicofactor is bij wiegendood, is er weinig onderzoek gedaan naar snus en andere nicotineproducten. Om dit aan te pakken, voerden de onderzoekers een registerstudie uit met meer dan twee miljoen baby’s geboren in Zweden tussen 1999 en 2019. Gedurende deze tijd leden slechts twee van de 10.000 baby’s aan wiegendood, wat betekent dat de dood plotseling optreedt zonder duidelijke reden tijdens de slaap.

OOK INTERESSANT
Niet kunnen urineren jonge vrouwen door gebruik krachtige pijnstillers

Bij het inschrijven voor moederzorg nam iets meer dan één procent van de moeders snus en zeven procent rookte.
Het nemen van snus tijdens de zwangerschap was geassocieerd met een toename van 70 procent van het risico op kindersterfte gedurende het eerste jaar, ongeacht de oorzaak, en een drievoudige toename van het risico op wiegendood.

De risico’s verbonden aan het nemen van snus waren vergelijkbaar met matig roken (één tot negen sigaretten per dag).

De hoogste risico’s werden geassocieerd met het roken van meer dan tien sigaretten per dag.

Alle nicotineproducten moeten worden vermeden

Stoppen met snus en sigaretten vroeg in de zwangerschap, vóór de eerste afspraak in de prenatale kliniek, verlaagde het risico in vergelijking met voortgezet gebruik.

Zweedse snus is rijk aan nicotine, maar bevat in tegenstelling tot sigaretten geen brandende producten en wordt daarom, net als vapen en andere dergelijke nicotineproducten, beschouwd als veel minder schadelijk voor de gezondheid.