fbpx

Bizar: mannen in familie hebben geen vingerafdrukken (video)

GFC NIEUWSREDACTIE- Al generaties lang worden de mannen in de familie Sarker geboren met volledig gladde vingertoppen.

Sommige mannen in de Bengaalse familie hebben bijvoorbeeld geen rijbewijs kunnen halen omdat ze geen vingerafdrukken hadden, terwijl anderen om dezelfde reden terughoudend waren met reizen uit angst voor problemen op luchthavens, schrijft Oddity Central.

“Ik betaalde de vergoeding, slaagde voor het examen, maar ze gaven geen rijbewijs omdat ik geen vingerafdruk kon geven”, vertelde Amal Sarker.

“Dit is altijd een gênante ervaring voor mij.” Amal voegde eraan toe dat hij altijd het rijbewijs bij zich heeft als hij op zijn motor rijdt, maar dat heeft hem niet geholpen toen de politie hem tegenhield. Hij liet hen het bonnetje en zijn vlotte vingertoppen zien, maar politieagenten zagen nooit af van de boete.

Israëlische wetenschappers hebben enkele jaren geleden de oorzaak ontdekt van deze zeldzame aandoening die er voor zorgt dat mensen geen vingerafdrukken ontwikkelen.

BEKIJK OOK
CBvS treft maatregelen in het kader van recente wisselkoersproblematiek

Een mutatie in een gen met de naam SMARCAD1 zorgt er voor dat mensen worden geboren met gladde vingertoppen waarvan geen vingerafdruk is te nemen.

Het gen produceert normaal gesproken een eiwit dat helpt bij de vorming van meerdere lagen huidcellen over elkaar. Maar de mutatie voorkomt dat dit eiwit wordt aangemaakt.

De wetenschappers kwamen tot hun bevinding tijdens een genetisch onderzoek onder familieleden van een Zwitserse vrouw die in 2007 veel problemen had om de Verenigde Staten binnen te komen.

Uit scans van haar vingers bleek namelijk dat het lijnenpatroon waarvan normaal gesproken vingerafdrukken worden genomen niet aanwezig was op haar vingertoppen.

Het bleek een erfelijke aandoening. Negen familieleden van de vrouw hebben ook volledig gladde vingertoppen. De afwijking staat inmiddels bekend onder de naam adermatoglyfia.

Foto: MichaelGaida/Pixabay