Biza roept nieuwe ID- gerechtigden op gebruik te maken van speciale regeling

17-jarigen die tot en met 17 september 2019 geen gebruikmaken van de speciale regeling om een gratis elektronische identiteitskaart (e-ID) te maken, zullen daarna SRD 75 voor de aanmaak en een boete van SRD 200 moeten neertellen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) roept daarom alle 17-jarigen op, om de komende vier maanden gretig gebruik te maken van de mogelijkheid voor een kosteloze e-ID.

Wettelijk verplicht

Elke Surinaamse burger is volgens de wet verplicht om vanaf de leeftijd van 16 jaar een identiteitskaart te hebben. Tot de 17e jaar is het maken van de eerste identiteitskaart gratis. Wordt de kaart na het 17e jaar gemaakt, dan moeten de kosten en de boete worden betaald.

Om te voorkomen dat veel jongeren met hoge kosten zouden worden opgescheept, doordat ze hebben nagelaten om hun eerste identiteitskaart vóór hun 17e jaar te maken, besloot het ministerie om voor deze doelgroep een overgangsperiode van zes maanden – vanaf 17 maart 2019 tot en met 17 september 2019 – in acht te nemen. Alle 17-jarigen die nog nooit een ID-kaart hebben gemaakt, hebben de gelegenheid om het in deze periode alsnog kosteloos te doen.

Oude ID-kaart nog geldig

De grote stroom aanvragen voor de e-ID heeft tot nu toe voornamelijk te maken met de inruil van de oude ID-kaarten. Het is daarom belangrijk dat de 17-jarigen zich niet laten afschrikken door de drukte, maar hun burgerplicht vervullen en onnodige kosten en boetes vermijden. Burgers die hun oude ID-kaart nu al wensen in te ruilen voor een e-ID, worden gevraagd om de 17-jarigen de kans te bieden om tot en met 17 september hun eerste ID-kaart te maken.

De oude ID-kaart kan namelijk tot en met maart 17 maart 2022 kosteloos worden ingeruild. Mits de oude ID-kaart vóór deze datum vervalt, is het niet noodzakelijk die meteen te vervangen. Ze zijn immers tot en met 17 maart 2022 geldig en kunnen volgend jaar zonder problemen worden gebruikt tijdens de algemene vrije en geheime verkiezingen.

Benodigdheden voor 17-jarigen

Voor het maken van de eerste ID-kaart, moet de 17-jarige het familieboekje overleggen en vergezeld worden van één van de ouders. Als dat niet mogelijk is, dan volstaat het Bureau voor Burgerzaken (BVB) met de aanwezigheid van een familielid tot en met de derde graad. De ouder of het familielid moet wel in het bezit zijn van een geldig ID-kaart om zich te kunnen legitimeren. Dit is belangrijk, omdat deze persoon de taak zal hebben om de identiteit van de 17-jarige mede vast te stellen.

De 17-jarigen kunnen zich –afhankelijk van waar zij wonen– aanmelden bij een van de veertien BvB’s (Bureau voor Burgerzaken) die nu operationeel zijn voor het aanvragen en afhalen van de e-ID te weten: BvB Flora, Combé, Kwatta, Lelydorp, La Vigilantia, Meerzorg, Groningen, Nw. Nickerie, Henar, Corantijn, Friendship, Albina, Brokopono Centrum en Atjoni.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt er hard aan om meerdere locaties gereed te maken voor het aanvragen van de e-ID. Deze zullen naderhand worden bekendgemaakt aan de samenleving, aldus Biza via het NII.

Overige berichten