fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Biza pakt transitie naar E-paspoorten op

GFC NIEUWS- Het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) maakt zich gereed voor het introduceren van E-paspoorten.

Hiertoe heeft Biza-minister Bronto Somohardjo samen met zijn staf dinsdag een onderhoud gehad met vertegenwoordigers van het Servische bedrijf Vlatacom op het hoofdkantoor van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Het gaat in deze om een contract dat is afgesloten met dit bedrijf door de vorige minister van Biza, Mike Noersalim.

Voorheen werden paspoorten vervaardigd via het system van Canadian Bank Notes (CBN). Het contract met CBN is eerder dit jaar niet verlengd. Dit vanwege de hoge kosten bij elke aanpassing in het systeem.

Directeur Anastatia Kanapé-Pokie van het CBB gaf aan dat er ruim 100.000 paspoorten in de kluis bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) liggen. In samenspraak met de Biza-minister is besloten dat eerst door deze voorraad heen wordt gegaan alvorens over te stappen naar de E-paspoorten. Ook het hoofd van de afdeling Paspoorten, Herel Bodeutsch, kan zich hierin terugvinden.

OOK INTERESSANT
Bewustwordingscampagne over rechten mensen met een beperking op scholen

Voor de CBB-directeur is het belangrijk dat burgers gegarandeerd zijn van hun paspoorten.

Bodeutsch benadrukte dat het belang van een goed functionerend systeem. Zij deelde mee dat het system van CBN aan alle vereisten van The International Civil Aviation Organization (ICAO) en International Organization for Standardization (ISO) voldoet. Daarom is het volgens haar ook belangrijk dat het systeem van Vlatacom voldoet aan de eisen van ICAO en ISO, omdat zij onaangekondigd langskomen voor een audit.

Voor het laatst is er in 2016 een audit geweest. De Biza-minister heeft volgende week een vervolggesprek met de vertegenwoordigers van Vlatacom.