fbpx
Biza pakt transitie naar E-paspoorten op

GFC NIEUWS- Het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) maakt zich gereed voor het introduceren van E-paspoorten.

Hiertoe heeft Biza-minister Bronto Somohardjo samen met zijn staf dinsdag een onderhoud gehad met vertegenwoordigers van het Servische bedrijf Vlatacom op het hoofdkantoor van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Het gaat in deze om een contract dat is afgesloten met dit bedrijf door de vorige minister van Biza, Mike Noersalim.

Voorheen werden paspoorten vervaardigd via het system van Canadian Bank Notes (CBN). Het contract met CBN is eerder dit jaar niet verlengd. Dit vanwege de hoge kosten bij elke aanpassing in het systeem.

Directeur Anastatia Kanapé-Pokie van het CBB gaf aan dat er ruim 100.000 paspoorten in de kluis bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) liggen. In samenspraak met de Biza-minister is besloten dat eerst door deze voorraad heen wordt gegaan alvorens over te stappen naar de E-paspoorten. Ook het hoofd van de afdeling Paspoorten, Herel Bodeutsch, kan zich hierin terugvinden.

Voor de CBB-directeur is het belangrijk dat burgers gegarandeerd zijn van hun paspoorten.

Bodeutsch benadrukte dat het belang van een goed functionerend systeem. Zij deelde mee dat het system van CBN aan alle vereisten van The International Civil Aviation Organization (ICAO) en International Organization for Standardization (ISO) voldoet. Daarom is het volgens haar ook belangrijk dat het systeem van Vlatacom voldoet aan de eisen van ICAO en ISO, omdat zij onaangekondigd langskomen voor een audit.

Voor het laatst is er in 2016 een audit geweest. De Biza-minister heeft volgende week een vervolggesprek met de vertegenwoordigers van Vlatacom.

Meer nieuws

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…