fbpx
Biza krijgt toestemming president om missies te sturen naar districten

GFC NIEUWS- Het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) heeft toestemming gehad van de president Chandrikapersad Santokhi om missies te sturen naar de districten voor het registeren van landsdienaren overheidsbreed.

Biza-minister Bronto Somohardjo wil overstappen van een informatie gedreven overheid naar data gedreven overheid. “Om het ambtenaren apparaat efficiënter te maken hebben wij data nodig daarom zijn wij beginnen met het registeren van de landsdienaren. Na de te verkregen data te hebben verwerkt, kan er ook gericht naar oplossingen worden gezocht voor de 4 categorieën die het ministerie eerder had geïdentificeerd. Wij verwachten ongeveer midden december een beeld te hebben van het totaal aantal ambtenarenbestand om dan te bepalen op welke manier we het ambtenaren apparaat gaan hervormen,” aldus de bewindsman.

Er wordt daarbij gedacht aan vervroegd pensioen of een groot uitzendbureau om deze ambtenaren uit te lenen aan de particuliere sector.

De minister is erg ingenomen met de landsdienaren in Paramaribo die gehoor hebben gegeven aan de oproep om zich te registreren. De registratie verliep op zondag 18 oktober.

Volgens de minister geven de eerste indicaties aan dat er ruim 2000 inactieve ambtenaren zijn bij zijn ministerie van Binnenlandse Zaken. Net als bij de beleidsadviseurs zal ook deze groep binnenkort een aanmeldingsbrief ontvangen. Hij zegt dat maar 100 beleidsadviseurs zich hebben aangemeld.

De overige 300 zullen zich ook moeten registreren indien zij willen werken. “We hebben dat ook gedaan met de arbeidsovereenkomsten op enkele diensten. Daarvan hebben wij 250 contracten stopgezet omdat er geen diensten werden verleend aan de staat. We hebben hiermee miljoenen SRD’s kunnen besparen. Als je wil werken hebben we plek voor je, zoniet gaan we je afhandelen zoals de Personeelswet dat voorschrijft.”

Het hervormen van het ambtenarenapparaat zal volgens Somohardjo niet zo makkelijk gaan, maar de bewindsman staat er positief tegenover dat het zal lukken. “We zijn op de goede weg en dat is dankzij de ambtenaren die zich massaal laten registreren.”

Tot nog toe hebben 5000 personen zich geregistreerd die in het bestand voorkomen van Biza. Dit aantal staat los van het kabinet van de president en de vicepresident en Directoraat Nationale Veiligheid (DNV).

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…