fbpx
Bisschop Choennie richt zich op Internationale dag van de Vrouw tot de vrouw

“Mijn oproep richt zich daarom vandaag met name tot de vrouw zelf, dat zij zich nog meer bewust wordt van haar kracht en de bijzondere gave die ze heeft als brenger van harmonie”, aldus een passage uit de boodschap van Bisschop Karel Choennie vandaag, de Internationale dag van de Vrouw.

Hieronder de boodschap van de Bisschop:

Broeders en zusters,

Bij gelegenheid van de Internationale Vrouwendag richt ik mij tot u met enkele gedachten van Z.H. Paus Franciscus, die hij uitsprak tijdens zijn ochtendmeditatie van donderdag 9 februari j.l. De paus liet zich daarbij inspireren door teksten uit het boek Genesis (2,18-25) en het Evangelie van Marcus (7,24-30): “Ik denk dat God de vrouw schiep zodat wij allen een moeder zouden hebben … Het is de vrouw die ons leert te liefkozen, om teder lief te hebben, en die de wereld tot iets moois maakt.”

Vaak als wij het hebben over de vrouw dan denken we in eerste instantie aan het functionele: de vrouw doet dit, de vrouw kan dit doen, etc. Maar nog vόόr dat de vrouw iets doet, is het haar wezen, haar ‘zijn,’ waarmee ze de wereld maakt tot wat het is. Ze brengt een rijkdom, welke de man en de rest van de schepping niet bezitten.

Als we naar het scheppingsverhaal uit Genesis kijken dan zien we dat Adam, de eerste mens, iets in zijn leven miste dat alleen maar door de komst van de vrouw, Eva, vervuld werd. Met de creatie van de vrouw bracht God harmonie in zijn schepping. We mogen dus stellen dat de vrouw bij uitstek brenger van harmonie is door haar lieflijkheid, haar tederheid en haar schoonheid. Deze harmonie zien we terug in de relatie tot de man, die zonder haar eenzaam is, in het gezin, de familie, enz. In onze Surinaamse samenleving neemt de vrouw in het gezins- en familieleven vaak een centrale plaats in. Vrouwen hebben de gave om de problemen van mensen beter te begrijpen en om er op een gepaste, soms verrassende wijze mee om te gaan.

Het nodigt ons uit om ons dieper te bezinnen, in het licht van deze speciale dag, op de rol van de vrouw in deze specifieke tijd waarin we leven en de plek waar wij vertoeven. Het verhaal uit het Evangelie van Marcus vertelt over de moed en inventiviteit van een vrouw die genezing zocht voor haar zieke dochter. Zij weet de weg te vinden naar het hart van Jezus om Hem zodoende te bewegen haar kind te genezen.

Mijn oproep richt zich daarom vandaag met name tot de vrouw zelf, dat zij zich nog meer bewust wordt van haar kracht en de bijzondere gave die ze heeft als brenger van harmonie. Wij maken als volk moeilijke, complexe tijden door. We hebben de ‘woman’s touch’ meer dan ooit nodig om de lieflijkheid, tederheid en schoonheid terug te brengen in onze samenleving. Om ons met moed en wijsheid, compassie en verbeeldingskracht te kunnen ontfermen over het leed van onze kinderen en de weg te vinden naar het hart van God, zodat de harmonie hersteld wordt. Ik doe aan eenieder ook een bijzondere oproep om te bidden voor de vrouwelijke rechters die recht moeten spreken in het 8-decemberproces: dat zij de Wijsheid van Salomo mogen bezitten om onafhankelijk recht te spreken over een zaak veroorzaakt door mannelijke agressie.

Paus Franciscus eindigde zijn homilie met de woorden “zonder de vrouw zou de wereld niet zo mooi zijn, en zou er geen harmonie zijn.”

Ik sluit mij volledig aan bij deze woorden en wens u allen een inspirerende en harmonieuze Vrouwendag toe”, aldus Bisschop Choennie.(GFC)

Meer nieuws

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…