fbpx
Biotechnologie voor gezond plantmateriaal

“De bevolking is hongerig en ze kijken uit naar plantjes”, zegt minister Rabindre Parmessar bij de opening van InVitroPlants Grassalco.

Hiermee doelt de minister op gezonde plantmateriaal en kijkt uit naar een samenwerking tussen InVitroPlants en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in het kader van technische kennisoverdracht.

Na de presentaties en toespraken heeft de LVV-minister samen met minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen, de plaquette onthuld en daarna het lint doorgeknipt bij de plantenkas. De aanwezigen kregen een rondleiding in de plantenkas en hebben de verschillende sierplanten kunnen bewonderen. Vanwege veiligheidsmaatregelen mochten alleen de hoogwaardigheidsbekleders het laboratorium in.

InVitroPlants Grassalco maakt plantmateriaal aan middels biotechnologie, waarbij weefselkweek productie van planten in het laboratorium (genoemd in vitro) wordt gedaan. Ook maakt InVitroPlants plantmateriaal van voedselgewassen, sierplanten en planten voor de rehabilitatie van uitgemijnde gebieden. Dat een mijnbouwbedrijf het initiatief heeft genomen om uitgemijnde gebieden weer gezond te maken, is een mijlpaal voor Suriname.

Eind dit jaar wil InVitroPlants Grassalco beginnen met de export van sierplanten naar Nederland waar de vraag groot is. Sierplanten verfrissen de lucht in de huiskamer. Een ananas sierplant kost veel hoger dan het ananas gewas. Op jaarbasis wordt de aanmaak van 8 miljoen plantmateriaal verwacht.

Meer nieuws

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.

ANRS en politie Latour houden verkeerscontroles

GFC NIEUWS- De afdeling Automatische Nummerplaten Registratie Systeem (ANRS) heeft samen met andere wetsdienaren van het politiebureau Latour op 17 november een gezamenlijke verkeerscontrole gehouden.

“Adhin mag naar huis”

GFC NIEUWS- “Laat het recht zegevieren. Adhin mag naar huis!” Dit deelde NDP-topper Melvin Bouva zojuist op social media.