fbpx
Binnenlandse houtproducenten positief over gesprek met regering

GFC NIEUWS- De binnenlandse houtproducenten hebben een vruchtbaar gesprek gehad met een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi.

“Het is vruchtbaar geweest. Zeer productief. We hebben kanttekeningen geplaatst en ook voorstellen aangedragen”, zegt voorzitter Paul Abiteng van binnenlandse houtproducenten. De voorzitter zegt begrip te hebben voor het voornemen van de regering om heffingen op bos- en bosbouwproducten te verhogen. Hij snapt dat er belasting betaald moet worden, maar de verhoogde brandstofprijs heeft een enorme impact op de sector.

Als gevolg van de COVID-19-crisis hebben vele ondernemers ook zware klappen geïncasseerd. Abiteng hoopt dat er van overheidswege de juiste beslissingen worden genomen, om te voorkomen dat ondernemingen genoodzaakt zullen zijn om arbeiders af te vloeien en zelfs over de kop gaan.

Abiteng laat doorschemeren geen tegenstander te zijn van het afbouwen van de export, maar hij leeft niet in de veronderstellingen dat op dit moment de nodige voorzieningen in place zijn. “Äls we willen stoppen met rondhout dan moeten we ons goed voorbereiden. Het kan en het mag, maar zijn de lokale zagerijen in staat om alle gekapte rondhout te verwerken?”, vraagt hij zich retorisch af. Hij zegt vervolgens dat het ook is gebleken dat 60 procent van het hout dat zagerijen in Suriname verzagen wordt weggegooid. Het is volgens hem noodzakelijk om de technologie aan te passen, om zodoende verspilling tegen te gaan. “In het buitenland verbruikt men alles. Van zaagsel tot de bast van het hout.”

De voorzitter zegt het verzoek te hebben gedeponeerd bij de regering om mogelijkheden te bekijken om de houtproducenten in de gelegenheid te stellen om hun machines invoerrechten vrij binnen te halen. “We hebben gevraagd naar een bosbouwfonds, dat opgericht moet worden en een financiële injectie behoeft.”

De voorzitter zegt dat de handel op de lokale markt momenteel verlieslatend is. “Men denkt dat de houtsector geen bijdrage levert. Dat is niet waar, want wij betalen retributie, concessierechten, loonbelasting, inkomstenbelasting en government-take. Als we kijken naar lokaal hout; onze kostprijs is 80 USD en onze verkoopprijs is 55 USD. Wij lijden verlies.”

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…